تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
آدم ربایی و مجازات آن

مجازات جرم آدم ربایی و صلاحیت رسیدگی به آن

ادم ربایی در اصطلاح حقوقی عبارت است از بازداشت نمودن غیر قانونی افراد و همچنین سلب آزادی و انتقال یک شخص بدون رضایت  با توسل به زور،فریب و.... می باشد.ما در این مقاله سعی داریم در رابطه با جرم آدم ربایی و مجازات آن به تفسیر به توضیح بپردازیم.

مجازات جرم ادم ربایی چیست؟

مطابق با قانون کاهش مجازات حبس تعزیری (1399)،مجازات آدم ربایی موضوع ماده ی621قانون مجازات اسلامی(تعزیرات1375)را صرف نظر از کیفیات مشدده،به دو قسم تقسیم کرده است.

1_چنانچه ارتکاب رکن مادی بزه آدم ربایی با عنف یا تهدید باشد،مجازات مرتکب،حبس درجه چهار(حبس بیش از پنج تا ده سال)

2_ و در غیر این صورت با حیله یا به هر نحو دیگرحبس درجه پنج (حبس بیش از دو تا پنج سال)خواهد بود .

 در مواردی که سن مجنی علیه کمتر از پانزده سال تمام باشد یا آدم ربایی توسط وسیله نقلیه انجام شود یا به مجنی علیه آسیب جسمی یا حیثیتی وارد شود،مجازات آن مطابق قسمت دوم ماده 621 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات1375)حداکثر مجازات مقرر در قانون خواهد بود که با توجه به میزان مجازات ،وفق قانون جدید،حسب مورد حداکثر حبس درجه چهار یا درجه پنج است.

 

کدام مرجع صلاحیت رسیدگی به جرم آدم ربایی را دارد؟

تمامی پرونده های موضوع ماده ی 621قانون مجازات اسلامی (تعزیرات1375)صرف نظر از میزان مجازات مندرج در دادنامه،در اجرای ماده10قانون مجازات اسلامی(1392)باید نزد دادگاه صادر کننده ی حکم قطعی ارسال شود،زیرا مجازات آن کاهش یافته و به نص ماده ی 10این قانون،توسط دادگاه صادر کننده ی حکم قطعی اعم از بدوی یا تجدید نظر،پرونده برای تصحیح حکم و تخفیف مجازات،بازنگری می شود.

 

پرسش:با توجه به این که رسیدگی به جرم آدم ربایی بر اساس قانون جدید در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار گرفته است،پرونده های مربوط به آدم ربایی،در اجرای ماده10قانون مجازات اسلامی (1392)نزد کدام دادگاه ارسال می شود؟

پاسخ:باتوجه به عبارت (دادگاه صادر کننده حکم قطعی)مذکور در بند(ب)ماده 10 قانون مجازات اسلامی (1392)،در فرض سوال در نظر به اینکه حکم قطعی از سوی دادگاه کیفری یک صادر شده و دادگاه مذکورصلاحیت رسیدگی داشته است،اقدام بعدی مبنی بر تصحیح حکم و تخفیف مجازات با لحاظ قانون لاحق،با همان دادگاه خواهد بود.

 

بیشتر بدانید:صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفری یک

 

پرسش:با توجه به اینکه رسیدگی به جرم آدم ربایی بر اساس قانون جدید در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار گرفته است،پرونده های مربوط به آدم ربایی که مرتکبان آن ها پیش از لازم الاجرا شدن قانون جدید محکومیت یافته اند و شرایط استفاده از آزادی مشروط را دارند،نزد کدام دادگاه ارسال می شود؟

پاسخ:هرچند دادگاه کیفری یک بر اساس قانون کاهش مجازات حبس تعزیری (1399)صلاحیت رسیدگی به جرم آدم ربایی را ندارد،اما بر اساس ماده58قانون مجازات اسلامی (1392)و رای وحدت رویه شماره731مورخ 1392/8/28هیات عمومی دیوان عالی کشور،صدور حکم به آزادی مشروط با (دادگاه صادر کننده ی حکم قطعی)است.بنابراین،مقصود از دادگاه صادر کننده ی حکم قطعی در فرض سوال،همان دادگاه کیفری یک است،هر چند امروز صلاحیت رسیدگی ندارد.

 

بیشتر بدانید:صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفری دو

 

پرسش:پرونده هایی که پیش از لازم الاجرا شدن قانون کاهش مجازات حبس تعزیری(1392)به دادگاه کیفری یک ارجاع شده است،مانند جرم آدم ربایی و سپس به دلیل کاهش درجه ی مجازات جرم به موجب قانون یاد شده رسیدگی به این جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار گرفته است،آیا باید همچنان در دادگاه کیفری یک رسیدگی شود یا نزد دادگاه کیفری دو ارسال شود؟

پاسخ:هرچند طبق بند (الف)ماده11 قانون مجازات اسلامی (1392)،قوانین مربوط به صلاحیت نسبت به جرایم سابق بر وضع قانون فورا اجرا می شود،اما در فرض سوال با توجه به ملاک تبصره 3ماده ی296قانون آیین دادرسی کیفری (1392)و نیز ماده ی 403همان قانون،دادگاه کیفری یک نسبت به پرونده هایی که پیش از لازم الاجرا شدن قانون جدید در شعبه ثبت شده است،هم چنان مکلف به ادامه رسیدگی است و نمی تواند قرار عدم صلاحیت صادر کند.

 

پرسش:چنانچه دادگاه کیفری یک پیرامون جرم آدم ربایی رای صادر کرده باشد،اما پرونده را جهت فرجام خواهی به دیوان عالی کشور ارسال نکرده باشد،با توجه به قانون کاهش مجازات حبس تعزیری(1392)که مجازات این جرم را درجه چهار قرار داده است،مرجع رسیدگی به تجدید نظر خواهی از رای مذکور،دیوان عالی کشور است یا دادگاه تجدید نظر استان؟

پاسخ:نظر به اینکه معیار قابلیت تجدید نظر یا فرجام خواهی آراء مطابق مواد 427و428قانون آیین دادرسی کیفری(1392)(مجازات قانونی جرم است)و در حال حاضر مجازات قانونی جرم ارتکابی درجه چهار است و از طرفی به موجب بند(الف)ماده ی 11قانون مجازات اسلامی(1392)مقررات مربوط به صلاحیت فورا اجرا می شود،در فرض سوال مرجع رسیدگی به اعتراض،(دادگاه تجدید نظر استان)است.

 

نکته: پرونده های مربوط به آدم ربایی که در زمان حاکمیت قانون سابق در دادگاه کیفری یک رسیدگی شده و با فرجام خواهی در شعبه ی دیوان عالی کشور ثبت شده،اما هنوز رسیدگی نشده است،در اجرای ماده10قانون مجازات اسلامی (1392)بر اساس رای وحدت رویه شماره796سال1399توسط شعبه دیوان نقض و جهت رسیدگی و اصلاح رای به شعبه هم عرض دادگاه کیفری یک ارسال می شود.

 

مجازات شخصی که اقدام به آدم ربایی نموده اما موفق به انجام آن نشده چیست؟

بر اساس ماده122قانون مجازات اسلامی مصوب سال1392هر کس اقدام به جرم آدم ربایی نماید اما به واسطه عامل خارجی از اراده او قصدش معلق بماند، چنانچه ارتکاب رکن مادی بزه آدم ربایی با عنف یا تهدید باشد،مجازات مرتکب حبس بیش از دو تا پنج سال و در غیر این صورت با حیله یا به هر نحو دیگرحبس بیش از شش ماه تا دو سال و یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا هشتاد میلیون ریال محکوم خواهد شد.

چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟

از آنجایی که اقامه دعوی در هر یک از جرایم حقوقی و کیفری همانند جرائمی که در پارتی های شبانه اتفاق می‌افتد در مراجع قضایی تنها یک بار امکان پذیر است( مگر مواردی که به موجب قانون ازاین قاعده مستثنی هستند) یک وکیل خوب و حرفه ای با توجه به داشتن راهکارها و دانشی که در قانون دارد می تواند شما را در تسریع روند پرونده یاری نماید تا در کمترین زمان و بالاترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مجازات جرم آدم ربایی و مرجع صالح به رسیدگی آن و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

86120774

86122587

 

 

تعداد بازدید صفحه : 2688
سئوالات خود را در مورد آدم ربایی و مجازات آن بپرسید :
CAPTCHA
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح