تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
صلاحیت دادگا های نظامی

صلاحیت دادگا های  نظامی

مراجع اختصاصی رسیدگی مراجعی هستند که اصولا صلاحیت رسیدگی  به هیچ جرمی را بجز مواردی که قانون گذار صراحتا در اختیار آنها قرار داده است را ندارند.دادگاه نظامی،مرجعی است که بر عملکرد افراد نظامی ،نظارت و رسیدگی می کند.

دادگاه های ویژه نظامی

مطابق اصل87 قانون اساسی:محاکم نظامی موافق قوانین مخصوصه در تمام مملکت تاسیس خواهد شد.

و همچنین اصل172 قانون اساسی صریحا بیان می دارد:برای رسیدگی به جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی یا انتظامی اعضاء ارتش ،ژاندارمری ،شهربانی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی،محاکم نظامی مطابق قانون تشکیل می گردد،ولی به جرائم عمومی آنان یا جرائمی که در مقام ضابط دادگستری مرتکب شوند در محاکم عمومی رسیدگی می شود.

 

صلاحیت رسیدگی دادگاه های ویژه نظامی

دادگاه نظامی به جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی ،اعضاء نیروهای مسلح ،بجز جرائم در مقام ضابط دادگستری ،سازمان قضائی رسیدگی می کند،و این جرائم،جرائمی است که اعضاء نیروهای مسلح در ارتباط با وظایف و مسئولیت های نظامی و انتظامی که طبق قانون و مقررات به عهده آنها است مرتکب می شوند.

پس در نتیجه دو ویژگی باعث ارتباط با این مرجع می شود؛یکی خود شخص و دیگری جرم شخص،مانند فرار از خدمت،لغو دستور،اختلاس و...

در نتیجه چیزی که باعث به وجود آمدن جرم نظامی می شود که در صلاحیت دادگاه هی نظامی قرارگیرد این است که آن جرم توسط افراد غیر نظامی هم ممکن است رخ دهد اما انجام آن توسط افراد نظامی به واسطه شغل آنان ماهیت جرم نظامی را تشکیل می دهد.

 

چه افرادی در صلاحیت دادگاه ویژه نظامی می باشند؟

افرادی که اعمال آنان موجب ایجاد جرم نظامی می شود و در دایره شمول صلاحیت دادگاه های ویژه نظامی قرار می گیرند،طبق ماده ی 1 قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح به شرح زیر است:

الف)کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سازمان وابسته

ب)کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمان های وابسته

ج)کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سازمان های وابسته و اعضاء بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

د)کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان وابسته

ه)کارکنان مشمول قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران

و)کارکنان وظیفه از شروع خدمت تا پایان آن

ز)محصلان(موضوع قوانین استخدامین نیروهای مسلح)مراکز آموزش نظامی و انتظامی در داخل و خارج از کشور و نیز مراکز آموزش وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح

ح)کسانی که به طور موقت در خدمت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هستند و طبق قوانین استخدامی نیروهای مسلح در مدت مزبور از اعضای نیروهای مسلح محسوب می شود.

 

بیشتر بدانید:صلاحیت دادگاه ویژه روحانیت

 

ملاک صلاحیت رسیدگی دادگاه های ویژه نظامی

ممکن است برای بسیاری از افراد این سوال مطرح شده باشد که ملاک صلاحیت رسیدگی دادگاه های ویژه نظامی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید خاطر نشان کرد که ملاک صلاحیت رسیدگی در این دادگاه سمت شخص و زمان ارتکاب جرم است نه در زمان رسیدگی پس اگر شخصی در دوران خدمت نظام وظیفه از سربازی فرار کرده باشد و صلاحیت رسیدگی به این جرم حتی پس از اتمام دوره خدمت شخص باز هم با دادگاه ویژه نظامی است.

صلاحیت دادگاه های نظامی در موارد دیگر هم توسعه یافته است:

الف)هر گاه در حین تحقیقات و رسیدگی به جرائم خاص نظامی،انتظامی،جرائم دیگر کشف شود،سازمان قضایی نیروهای مسلح مجاز به رسیدگی می باشند.

ب)جرائمی که اسرای ایرانی عضو نیروهای مسلح در مدت اسارت مرتکب شده اند و نیز جرائم اسرای بیگانه در مدت اسارتشان در کشور ،در سازمان قضائی نیروهای مسلح رسیدگی می شود.

ج)رسیدگی به جرائمی که مقام معظم رهبری اجازه فرموده اند در دادگاه ها و دادسراهای سازمان قضائی نیروهای مسلح رسیدگی شود ،مادامی که از آن عدول نشده در صلاحیت این سازمان است ؛که رهبر فقید در دو مورد صلاحیت دادگاه های نظامی را توسعه داده اند،یکی وظایف کارکنان وزارت اطلاعات و دیگری پرونده های اطلاعات.

 

نکته:جرائم ارتکابی در مقام ضابط دادگستری از صلاحیت دادگاه های نظامی خارج است به این معنی که مثلا یکی از ضابطان دادگستری مرتکب ضرب و شتم متهم هنگام دستگیری یا هنگام تفتیش و بازرسی از خانه متهم سرقت کند رسیدگی به جرم او در صلاحیت دادگاه های عمومی است.

 

انواع دادگاه های ویژه نظامی

دادگاه های نظامی عبارت اند از:

الف)دادگاه نظامی دو

ب)دادگاه نظامی یک

پ)دادگاه تجدید نظر نظامی

ت)دادگاه نظامی دو در زمان جنگ

ث)دادگاه نظامی یک زمان جنگ

ج)دادگاه تجدید نظر نظامی زمان جنگ

 

و در رابطه با صلاحیت دادگاه نظامی یک مانند صلاحیت دادگاه کیفری یک و دادگاه نظامی دو مانند صلاحیت دادگاه کیفری دو و دادگاه تجدید نظر مانند صلاحیت دادگاه تجدید نظر استان است و در زمان جنگ با تصویب رئیس قوه قضائیه ،در کنار دادگاه های نظامی یک و دو ،دادگاه های نظامی زمان جنگ در مراکز استان ها یا سایر مناطق تشکیل می شود.

اگر در محلی،دادگاه نظامی دو باشد ،یا اینکه باشد ولی با تراکم پرونده  روبه رو شده باشد ،دادگاه نظامی یک می تواند به پرونده های داخل در صلاحیت دادگاه نظامی دو هم رسیدگی نماید؛و هر وقت هم که میان دادگاه نظامی یک و دادگاه نظامی دو در حوزه ی قضائی یک استان اختلاف در صلاحیت پیش آید،نظر دادگاه یک معتبر است.

 

چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟

دادگاه های ویژه نظامی، مراجع تخصصی ای هستند که به منظور رسیدگی به جرائم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی‌ کلیه‌ افرادی که در قانون مجازات معین شده است تشکیل شده است؛از آن جایی که دعوی کیفری یا حقوقی در رابطه با هر موضوعی معمولا تنها یک بار قابل طرح است مگر مواردی که از این قاعده مستثنی هستند لذا با کسب اطلاعات کافی و مشاوره با یک وکیل خوب و حرفه ای شما می توانید از اتلاف وقت در دادگاه ها جلوگیری و در کمترین زمان و بالا ترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با صلاحیت دادگاه های ویژه نظامی و دریافت مشاوره با شماره های زیر تماس حاصل فرمائید:

86122587

86120774

 

تعداد بازدید صفحه : 3213
سئوالات خود را در مورد صلاحیت دادگا های نظامی بپرسید :
CAPTCHA
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح