تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
محجور کیست و اقدامات لازم جهت اخذ حکم محجوریت

محجور کیست و اقدامات لازم جهت اخذ حکم محجوریت

مطابق با ماده 1207 ق.م افراد ذیل محجور و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع هستند.

1_صغار

2_اشخاص غیر رشید

3_مجانین

صغیر کیست؟

صغیر به محجوری که در اصطلاح حقوقی به سن رشد 18سال تمام شمسی نرسیده باشد گویند؛ که خود به دو دسته ی صغیر غیر ممیز (صغیری که دارای قوه ی درک و تمیز نیست)وصغیر ممیز (صغیری که دارای قوه ی درک و تمیز نسبی است)تقسیم می شود.

غیر رشید کیست؟

مطابق قانون کسی که به سن18سال تمام شمسی رسیده باشد،رشید محسوب می شود مگر اینکه خلاف آن ثابت شود،رشید در مقابل صغر قرار دارد. در واقع غیر رشید محجوری است که به سن 18سال تمام شمسی رسیده اما قدرت تمیز خوب و بد را از هم ندارد.

مجنون کیست؟

در اصطلاح حقوقی به کسی مجنون گفته می شود که دارای اختلال قوای دماغی (اعصاب)است،بر اساس ماده ی 1121ق .م (جنون به هر درجه که باشد موجب حجر است )جنون ممکن است به صورت دائمی یا ادواری (یعنی گاهی در حالت جنون و گاهی در حالت سلامت )باشد.

معاملات اشخاص محجور در جنون دائمی و ادواری

محجوری که دارای جنون دائمی مطلق است  و مجنون ادواری در حال جنون نمی تواند هیچ تصرفی در اموال و حقوق مالی خود انجام دهند،مگر با اجازه ی ولی یا قیم او.

 

بیشتر بدانید:معامله با افراد سالخورده

 

اقدامات جهت باطل کردن معاملات محجورین

در این میان ممکن است افراد محجور معاملاتی انجام دهند که به ضرر افراد ذینفع آنها باشد؛برای باطل کردن قراردادهای افراد محجور باید اقداماتی از قبیل ذیل انجام داد:

1_تشکیل پرونده در دادسرای سرپرستی(امور محجورین)و اعلام محجوریت برای دادستان:

مطابق با ماده ی 1223ق .م ،انجام تحقیقات مقدماتی در مورد حجر و پیشنهاد صدور حکم حجر به دادگاه با دادستان است؛دادستان تحقیقات مقدماتی را بر حسب مورد به درخواست ذینفع،نسبت به جنون یا سفاهت انجام می دهد،بدین کیفیت که فرد منتسب به جنون یا سفه را احضار و از ایشان در مورد موضوع تحقیق و او را به پزشک قانونی جهت انجام معاینات لازم معرفی می کنند.

با دریافت پاسخ پزشکی قانونی در صورتی که نهایتا نظریه پزشک قانونی مبنی بر اثبات محجوریت باشد،دادستان،درخواست صدور حکم حجر را از دادگاه می خواهد،دادگاه با بررسی موضوع،در صورتی که دلایل را کافی بداند،حکم حجر محجور را صادر خواهد نمود.

دادگاه در رسیدگی خود می تواند کمیسیون های تخصصی را در خصوص حجر طرف بخواهد و یا خود شخصا از محجور تحقیق به عمل آورد.

بر اساس آرای مختلفی  که از محاکم صادر شده است،ملاک تشخیص حجر از رشد،به نحوه رفتار شخص از حیث تشخیص نفع و ضرر ارزیابی شده است به این ترتیب که اگر شخص نتواند نفع را از ضرر تشخیص دهد محجور محسوب می شود.

2_مشخص بودن تاریخ حجر فرد منتسب به جنون یا سفه:

اگر افراد ذینفع مدعی هستند که حجر شخص منوط به زمان خاصی است باید آن را اثبات کنند(به جهت معاملات حقوقی که فرد محجور انجام داده است.)اما در صورتی که حجر متصل به صغر و دوران کودکی محجور باشد،احتیاج به ذکر ابتدای تاریخ آن نیست.

3_ابطال قراردادهای منعقده از طرف محجور:

پس ازآنکه حکم حجر از طرف دادگاه صادر شد،به جهت اینکه شخص محجور ممنوع المعامله می گردد،دادگاه باید مراتب را به دفاتر اسناد رسمی اعلام نماید،و در مواقعی که تاریخ حجر مشخص می گردد،تمام معاملات محجور از تاریخ حجر ،به علت عدم اهلیت باطل و بلااثر است،اما برای بی اثر کردن این قراردادها شخص ذینفع باید دادخواست ابطال قرارداد را به دادگاه ذی صلاح تقدیم نماید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با راه های اثبات محجوریت و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید:

86120774

86122587

 

تعداد بازدید صفحه : 1971
سئوالات خود را در مورد محجور کیست و اقدامات لازم جهت اخذ حکم محجوریت بپرسید :
CAPTCHA
حجت در تاریخ یکشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۰ :
عالی بود
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح