تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
وکیل قرارداد و تنظیم قرارداد در تهران | انواع دعاوی قرارداد | نحوه شکایت و مرجع رسیدگی و سئولات مرتبط
در این مطلب قصد داریم به موضوع وکیل قرارداد بپردازیم. در جامعه کنونی، توافقات مکرر بین اشخاص جامعه حاصل می شود که متاسفانه شمار زیادی از ان به صورت شفاهی است علی ایحال اولین نکته ای که می بایست در خصوص توافقات حاصله رعایت نمود آن است که کتبی به همراه دوشاهد باشد و اصولا قرارداد های کتبی از چهارچوب قانونی پیروی می کنند به طور مثال طرفین قرارداد،موضوع،مبلغ قرارداد،خسارت عدم انجام تعهد شاکله اصلی یک قرارداد را تشکیل می دهد و تنظیم یک قرارداد خوب در آینده ای نه چندان دور ،شما را از خطرات احتمالی نجات می دهد
محمد مومن زاده - وکیل قرارداد در تهران
.خدمات این دفتر در این حیطه عبارت است از :
  • تنظیم قرارداد جعاله
  • تنظیم قرارداد مضاربه
  • تنظیم قرارداد داوری
  • و هرگونه توافق دیگر در قالب قانونی

در همه دنیا افراد مکلف به انجام تهعدات قراردادها هستند. زندگی اجتماعی بشر همواره در حال گسترش است و طبیعی است که در این میان نیاز به بستن قراردادهای مختلفی داریم. در صورتی که هر کدام از طرفین قرارداد به تعهدات خودش عمل کند هیچ گونه مشکلی پیش نمی آید اما به هر حال وجود دعاوی قراردادها طبیعی است و به دلایل مختلفی هم می تواند پیش بیاید.

دعاوی قراردادها

هنگامی که بین طرفین قرارداد هر گونه نارضایتی وجود داشته باشد پای دعاوی قراردادها وسط می آید. هنگام بستن قرارداد علاوه بر توافق طرفین مهم است که مفاد قرارداد طبق قانون و نظام عمومی کشور هم باشد.
قانونگذار برای این که دعاوی قراردادها را به حداقل برساند و از همه کسب و کارها و منافع طبیعی شان دفاع کند، قوانینی را در این زمینه وضع نموده است.
در صورتی که یکی از طرفین از انجام تعهدات خود و عمل کردن به مفاد قرارداد سر باز زند، فرد مقابل می تواند از طریق دعاوی قراردادها امور را پیگیری کند.

مرجع رسیدگی به دعاوی قراردادها

اگر در قراردادتان شرط داوری وجود دارد، برای حل و فصل اختلافات می توان از داوری استفاده کرد. اگر بر شرط داوری در قرارداد توافق نشده و یا پس از طرح اختلاف در دادگاه، می توانید باز هم حل اختلاف با داوری را انتخاب کنید.
در مواردی که در قرارداد داوری ذکر نشده است برای حل و فصل ابتدا باید به دادگاه صالح مراجعه نمایید و پس از آن می توانید در صورت نیاز از شیوه داوری استفاده کنید.
دعاوی قرارداد

دادگاه صالح برای رسیدگی به دعاوی قراردادها

اگر دعاوی بازرگانی است و یا به اموال غیر منقول و قراردادها مربوط است باید به دادگاهی مراجعه کنید که قراردادتان در همان حوزه انجام شده است و یا تعهد باید در آن جا انجام شود.
هیات عمومی دیوان عالی کشور در این باره می گوید: 
ماده 21 قانون درباره صلاحیت نسبی دادگاه محل اقامت خوانده صحبت می کند و ماده 22 از مراجعه فرد خواهان به دادگاه محل اجرای تعهد و یا وقوع قرارداد می گوید. این دو ماده یک دیگر را نفی نمی کنند بلکه تکمیل کننده هستند و باعث تسهیل در رسیدگی به دعاوی بازرگانی می شوند. خواهان می تواند برای هر دعوی که مربوط به اموال منقول و قراردادها است از میان سه دادگاه، دادگاه صالح را انتخاب کند.
در مورد اموال غیر منقول، قانونگذار میان اموال غیر منقول مربوط به قراردادها و عقود و مواردی مثل مطالبه وجوه غیر منقول و اجرت المثل تفاوت هایی قائل می شود.
در مورد اکثر دعاوی قراردادها و با توجه به منقول بودن اموال،  دادگاهی که در محل اقامت خوانده قرار دارد و یا در محل وقوع عقد یا اجرای تعهد می باشد، برای رسیدگی به پرونده صلاحیت دارد.
نوع دیگر این دعاوی که مربوط به قراردادها نیست در دادگاه رسیدگی به اموال غیر منقول بررسی می شود.

انواع دعاوی قرارداد

دعاوی قرارداد انواع مختلفی دارند که عبارت است از:

دعاوی الزام به ایفای تعهد

یکی از پرتکرارترین دعاوی ای که با آن سر و کار داریم دعاوی مربوط به قراردادها می باشد. هر قراردادی برای طرفین تعهداتی را به وجود می آورد. مثلا اگر قرارداد خرید خانه بسته اید فروشنده موظف است در زمان مقرر و بدون هیچ گونه کم و کاستی خانه را در اختیار شما قرار دهد. خریدار هم موظف است مبلغ را در زمان و به شکل تعیین شده پرداخت نماید. در صورت عدم اجرای تعهدات هر کدام از دو طرف می تواند از دیگری شکایت کرده و این کار را با یک دادخواست پیگیری نماید.

دعاوی الزام به تحویل بیع

گاهی پیش می آید که فروشنده پول را دریافت کرده اما مال را تحویل نمی دهد. معمولا با توجه به افزایش رشد قیمت خودروها این اتفاق در بازار خودرو زیاد می افتد. به این شکل که فروشنده پول را دریافت می کند و پس از آن متوجه می شود که قیمت خودرو افزایش چشم گیری داشته است. در این شرایط برخی فروشندگان سعی می کنند معامله را بهم بزنند و به تعهد خود عمل نکنند. قانون چنین اجازه ای به فرد نمی دهد و خریدار می تواند موارد را از طریق قانونی پیگیری نماید.

دعاوی مربوط به فسخ قرارداد و مطالبه خسارات

برخی قراردادها حاوی شرطی برای فسخ هستند. این کار باعث ضمانمت اجرایی قرارداد می شود. علاوه بر این اگر یکی از طرفین نتواند تعهدش را انجام بدهد می تواند با پرداخت مبلغی قرارداد را فسخ کند. 
فسخ قرارداد معمولا برای قراردادهایی انجام می شود که مبلغ آن ها بالاست. 

دعاوی مربوط به تنفیذ قرارداد

این کار در واقع اصالت بخشیدن به یک سند عادی است. در این جا خواهان می خواهد به قرارداد رسمیت ببخشد تا منافع هر دو طرف حفظ شود. این موضوع کمی پیچیده است و البته در ادامه همین مطلب بیشتر در موردش می خوانید.

دعاوی مربوط به فروش یا انتقال مال غیر

یکی از جرائمی که درباره قراردادها پیش می آید فروش مال غیر است. در این حالت متهم مال شخصی را که دارای سند رسمی است و یا مبایعه نامه دارد به فرد سومی واگذار می کند. طبیعی است که مالباخته باید شکایت کرده و مراحل را از طریق قانون پیگیری نماید.

دعاوی مربوط به تصرف عدوانی

منظور از این حالت زمانی است که فرد با زور و تهدید و... مال یا ملک فرد دیگری را تصاحب می کند. برای اثبات این موضوع کافی است ادله کافی داشته باشید و سپس مراتب را از طریق قانون پیگیری نمایید.

دعاوی مربوط به تخلیه، فک رهن

این دعاوی همان طور که از نام آن پیداست مربوط به قراردادهای ملکی است. خواهان در این حالت خواهان تحویل ملک است. این دعاوی توسط شورای حل اختلاف حل می شود.

دعاوی مربوط به سرقفلی

یکی از دعاوی پیچیده قراردادها دعاوی مربوط به سرقفلی است. قراردادهای این چنینی در سال های قبل از سال 76 تنظیم می شد به این صورت که مالک با یک قرارداد، اعیان ملکش را به دیگری واگذار می کرد. 
این قراردادها پیچیده است و ناآگاهی دو طرف قرارداد هم می تواند چالش ها را بیشتر کند. اگر مستاجر از شروط قرارداد تخطی کند مالک می تواند نصف مبلغ سرقفلی را پرداخته و دستور تخلیه بگیرد. موضوع انتقال به غیر و یا عدم آن هم در این جا موضوع مهمی است که معمولا برای دو طرف دردسرهایی ایجاد می کند.

دعاوی مربوط به قرارداد شفاهی

افراد زیادی فکر می کنند قرارداد فقط به یک نوشته کتبی گفته می شود اما خوب است بدانید که قراردادها می تواند شفاهی و یا کتبی باشد.
در صورتی که بتوانید با حضور یک شاهد، صدایی که از شخص ضبط شده است و موارد مشابه ثابت کنید که تعهدی به شما داده است می توانید انجام آن کار را پیگیری کنید. 
دقت کنید که همیشه قراردادهایتان را کتبی ببندید زیرا تعهد شفاهی ممکن است ثابت نشود و این موضوع باعث می شود حق و حقوق تان پایمال شود.

پیشگیری از دعاوی قراردادها

هنگامی که قرارداد در حال منعقد شدن است باید مطمئن شوید که شرایط اساسی را دارد. مثلا مهم است که طرفین عاقل و بالغ باشند و با آگاهی کامل برای عقد قرارداد اقدام کنند.
استفاده از وکیل متخصص و حرفه ای باعث می شود مطمئن شوید که قراردادتان را به درستی منعقد کرده اید. افراد زیادی درباره این که یک قرارداد چگونه باید نوشته شود، مفاد آن چگونه باید تنظیم شود و... اطلاعاتی ندارند. ممکن است شما توافقی داشته باشید اما متن قرارداد چیز دیگری بگوید! و اگر به دعوی قرارداد برسید، دادگاه به متن قرارداد توجه می کند و نه صحبت هایی که در آن هنگام داشته اید. این در حالی است که اگر قراردادتان را با هماهنگی وکیل ببندید مشکلاتی از این دست برایتان پیش نمی آید.

10+1 نکته مهم برای جلوگیری از دعاوی قراردادها

دانستن برخی نکات باعث می شود خیلی کم با دعاوی قراردادها درگیر شوید. این موارد کمک می کند همیشه بتوانید از حق خودتان دفاع کنید.
  • رضایت و قصد طرفین در هر معامله باید کاملا مشخص شود.
  • اهلیت داشتن هر دو طرف مهم است.
  • به مشروعیت معامله توجه کنید.
  • شرایط و موضوع قرارداد را کاملا شفاف سازی کنید.
  • موعد انجام قرارداد باید کاملا مشخص باشد.
  • چگونگی پرداخت مبالغ مربوط به قرارداد را مشخص نمایید مثلا مشخصات چک را دقیقا ثبت کنید.
  • محلی برای اجرای تعهدها و همه موارد قرارداد تعیین کنید.
  • توافق ها را سریع و روشن تعیین کرده و در مورد نحوه انجام آن ها هم به نتیجه برسید.
  • درباره ضمانت اجرا به توافق برسید.
  • در صورت ایجاد هر گونه خسارت قرار است چه اتفاقی بیافتد؟ این موضوع را مشخص کنید.
  • حق فسخ و شرایط آن را دقیقا مشخص کنید.
هر معامله حاوی شرط هایی است. شرط های قرارداد باید به گونه ای تعیین شود که از فریب و ...جلوگیری نماید. مهم است که مشخص شود خریدار قرار است چگونه مبلغ را پرداخت نماید. اگر این موضوع مشخص نشود ممکن است حالت های بسیار زیادی بتوان برای آن در نظر گرفت. در قراردادهای معوض هر دو طرف باید به تعهدات شان کاملا عمل نمایند. 

کمک گرفتن ازوکیل برای تنظیم قرارداد

امروزه کمتر کسی را می توان پیدا کرد که اهمیت انعقاد درست یک قرارداد را نداند. در صورتی که در جریان ریز و درشت قوانین نباشید احتمال دارد پای قراردادی را امضاء کنید که نمی دانید چیست و قرار است چه تعهداتی برایتان به وجود بیاورد. وقتی پای قرارداد وسط است، تک تک کلمات شما مهم می شود و باید به آن ها توجه کنید.
استفاده از تخصص یک وکیل قرارداد کمک می کند خیالتان از این بابت راحت باشد. طبیعی است که هر چه قرارداد شما مهم تر است اهمیت حضور وکیل هم بیشتر می شود. قطعا از دست دادن یک میلیون تومان پول و زمانی به اندازه دو هفته نمی تواند به اندازه یک میلیارد و زمان یک سال اهمیت داشته باشد. هر چند درگیری های قراردادهای ریز و با مبالغ پایین هم گاهی خیلی بیشتر از ظاهر و مبلغ قرارداد است. گاهی یک قرارداد نادرست باعث می شود نه تنها در مورد همین قرارداد قرارداد بلکه به صورت کلی اعتبار کسب و کارتان زیر سوال برود. در یک قرارداد صحیح و اصولی همه جوانب سنجیده شده و در نظر گرفته می شود.

قرارداد چیست؟

ظاهرا همه ما می دانیم قرارداد چیست اما بهتر است کمی دقیق تر با این مفهوم آشنا شوید. در لغت نامه ها قرارداد را معادل کلماتی مثل عقد، کنترات، پیمان و... می بینیم. عقد یا قرارداد توافقی میان افراد است که آن ها را ملزم به رعایت موارد خاصی می کند. در هر قرارداد هر دو طرف هم تکالیفی دارند و هم حق و حقوقی. شرط مهم برای ایجاد یک قرارداد این است که هر دو طرف به توافق رسیده و برای انجام موضوع قرارداد آماده باشند. قانونگذار هم در ماده 183 قانون درباره قراردادها اشاره می کند که عقد در واقع تعهدی است که یک یا چند نفر به هم دیگر می دهند و مورد قبول همه آن ها می باشد. خوب است بدانید که  عقود خودشان انواع مختلفی دارند.

عقد همان قرارداد است؟

به صورت روزمره ممکن است این عبارات را به عنوان معادل یک دیگر بشنوید اما این دو اصطلاح از نظر حقوقی متفاوت هستند. حتما می دانید که هر کلمه بار حقوقی مشخصی دارد و در نتیجه می تواند مسئولیت های خاصی برای افراد ایجاد کند. از نظر حقوقی، عقد در واقع شامل توافق هایی می شود که قانون مدنی تعیین کرده است. به این توافق ها، عقود معین هم گفته می شود. در مقابل کلمه قرارداد معنایی عمومی تر دارد و شامل همه عقود از جمله معین یا غیر معین می گردد. در این مطلب ما هم عقد و قرارداد را به معنی عام آن به کار برده و نمی خواهیم با ریز شدن در جزئیات، شما را از موضوع اصلی دور کنیم.

قرارداد حقوقی

احتمالا تا به حال عبارت قرارداد حقوقی را شنیده اید و شاید هم برایتان سوال باشد که این نوع قرارداد چیست. منظور از قرارداد حقوقی در واقع قراردادی است که توسط وکیل نگارش می شود. یعنی قرارداد شما وقتی حقوقی محسوب می شود که توسط یک وکیل تنظیم و نوشته شده باشد.

انواع مختلف قراردادها

آشنایی با انواع مختلف قراردادها باعث می شود بهتر بتوانید مسائل احتمالی هر یک را تشخیص دهید.
  • بر اساس ماده 184 قانون مدنی قراردادها به انواع لازم، جائز، خیاری، منجز و معلق تقسیم می شوند.
  • عقد لازم عقدی است که پس از منعقد شدن نمی توانید آن را فسخ کنید. استثنا در این زمینه مربوط به اقاله و خیارات مطرح شده در قانون می باشد.
  • عقد جایز هم عقدی است که می توان آن را فسخ کرد مگر این که بحث اسقاط حق فسخ و یا اشتراط ضمن عقد مطرح باشد.
  • عقد خیاری عقدی است که در آن یک طرف عقد و یا هر فرد دیگری دارای اختیاراتی است. عقد خیاری یک نوع عقد لازم محسوب می شود.
  • عقد منجز عقدی است که به محض انعقاد آثارش دیده می شود.
  • منظور از عقد معلق عقدی است که برای آن تصمیم گرفته شده اما انجام آن با انجام کار دیگری گره خورده است به شکلی که ابتدا باید آن کار دیگر انجام شود.

حل اختلاف در دعاوی قراردادها

پس از این که طرفین قرارداد به هر دلیلی دچار مشکل می شوند باید به دادگاه صالح برای رسیدگی مراجعه کنند. البته ماده 454 قانون دادرسی و بعد از آن، روش دیگری برای این مورد در نظر گرفته است. روش گفته شده این است که برای قراردادها داور تعیین می شود و ارجاع به وی جهت حل اختلافات قراردادها انجام می گردد.
اما داور چگونه تعیین می شود؟

تعیین داور برای دعاوی قراردادها

داورمی تواند به روش های مختلفی تعیین شود.
قرارداد می تواند یک داور تعیین شده داشته باشد که پای قرارداد را هم امضاء می کند و مسئولیتش به عنوان داور را می پذیرد. دستمزد داور توسط هر دو طرف قرارداد پرداخت می شود.
در حالت دیگر هر فرد می تواند وکیل اختصاصی انتخاب نماید. داوران زیر قرارداد را امضاء زده و موافقت خود را با داوری اعلام می کنند. در صورتی که میان این دو داور هم اختلاف ایجاد شود، داور سومی تعیین می شود. دو داور اولیه موظف به پیروی از نظر داور سوم که سرداور نامیده می شود، هستند. اگر دو داور اولیه در تعیین داور سوم به نتیجه ای نرسند، از میان کارشناسان دادگستری و یا وکلا و یا افراد دیگر برای تعیین سر داور اقدام می شود. در این حالت هر طرف قرارداد هزینه مربوط به داور خود را می پردازد وهزینه های سر داور میان دو طرف تقسیم می شود.
حالت دیگر هم این است که از همان ابتدا سه داور در قرارداد داشته باشیم. هر کدام از طرفین یک داور انتخاب می کند و سر داور هم با توافق دو طرف تعیین می شود. در این حالت تصمیمات با اکثریت آراء دارای اعتبار است. هر طرف هزینه دستمزد داور خود را می پردازد و دستمزد داور سوم هم بین طرفین تقسیم می شود.
در حالت چهارم می توان داوری تعیین نکرد اما ذکر می شود که اگر اختلافی پیش آمد توسط داور حل خواهد شد. ممکن است طرفین در تعیین داور به توافق برسند و یا این که داور بر اساس آیین دادرسی مدنی تعیین شود. بر اساس قانون آیین دادرسی، هر فرد داور خود را تعیین می کند و از طریق اظهارنامه از طرف دیگر هم می خواهد که داورش را تعیین نماید.
و در پنجمین حالت می توانید به داوران هم حق اختلاف بدهید و هم اختیار صلح و سازش. معنی این جمله این است که داوران می توانند برای حل اختلاف، از بعضی از حق و حقوق طرفین بگذرند تا مشکل پیش آمده حل شود. رای داور در این حالت مانند گزارش اصلاحی دادگاه در نظر گرفته می شود البته دادگاه می تواند این رای را باطل اعلام کند.

نکات مهم برای تعیین داور قراردادها

  • دعاوی دولتی و مربوط به اموال عمومی را نمی توانید از طریق داوری حل کنید مگر این که تصویب هیات دولت باشد.
  • اگر موضوع دعوی قرارداد خیلی مهم است یا طرفی از دعوی خارجی است نمی توان آن را با داوری حل کرد.
  • داور باید شرایط خاصی داشته باشد. اگر فردی را به عنوان داور تعیین کنید که از نظر قانونی صلاحیت آن را ندارد دادگاه می تواند رای آن فرد را باطل اعلام نماید.

نکات مهم در عقد قراردادها

عنوان قرارداد موضوع مهمی است که افراد کمی به آن توجه می کنند. باید مشخص شود که مثلا قرارداد شما از نوع بیع است؟ یا شاید اجاره به شرط تملیک؟ مثلا اگر شما می خواهید یک ملک را بخرید اما توانایی پرداخت قیمت آن به صورت یک جا را ندارید در آن ساکن شده و همزمان اقساط را هم می پردازید. پس از پرداخت آخرین قسط در واقع خانه متعلق به شما می باشد.
در این شرایط اگر در توضیحات قرارداد مشخص نشود که منظورتان دقیقا چیست ممکن است بعدا به مشکل بربخورید، مثلا ممکن است تنها به عنوان مستاجر شناخته شوید!

احراز هویت طرف معامله

یکی از موضوعات بدیهی و مسلم که متاسفانه افراد زیادی به آن توجه نمی کنند هویت فرد است. با چه کسی در حال بستن قرارداد هستید؟ شما باید حتما مدارک شناسایی فرد را چک کرده و سپس آن را با اسناد مرتبط برای معامله تطبیق دهید. بسیاری از کلاهبرداران با اسناد جعلی وارد معامله می شوند و برای افراد دردسرهای بزرگی ایجاد می کنند. 
کار دیگری که باید انجام دهید این است که اهلیت طرف معامله را بررسی نمایید مثلا شما باید مطمئن شوید که او ممنوع المعامله نیست. این کار را می توانید به راحتی از طریق دفاتر اسناد رسمی پیگیری نمایید. حقوق دانان توصیه می کنند قبل از هر معامله استعلام طرف قرارداد را انجام دهید زیرا ممکن است مشکلی در این باره وجود داشته باشد. 
گاهی افراد مخصوصا ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی می کنند معاملات شان را از طریق وکیل انجام می دهند. دقت کنید که در این حالت باید وکالتنامه رسمی فرد را چک کنید و مطمئن شوید که قانونی است. شما حتی به ظاهر وکالتنامه هم نمی توانید اعتماد کنید زیرا ممکن است جعلی باشد. استعلام از وکالتنامه از طریق سایت معتبر مربوطه باعث می شود خیالتان از این بابت راحت شود.
اگر در حال بستن قرارداد با یک شرکت هستید از طریق سامانه ملی اشخاص حقوقی مطمئن شوید که شرکت هم چنان دارای اعتبار است و مشکلی برای آن پیش نیامده است. 
به آخرین آگهی تغییرات و لیست مدیران دارای حق امضاء هم دقت کنید. آگهی تغییرات را می توانید از سایت روزنامه اصلی استعلام بگیرید.

موضوع قرارداد

می دانید که در حال خریداری چه چیزی هستید؟ دقیقا چه خدماتی قرار است دریافت کنید؟ مثلا اگر در حال خرید آپارتمان هستید باید دقت کنید که سند تفکیک شده داشته باشد. اگر آپارتمان سند تفکیکی ندارد احتمالا پایان کار هم ندارد و این به دلیل تخلفات سازنده است. در صورتی که چنین معامله ای انجام دهید باید سالها دردسر را به جان بخرید تا بتوانید سند ملک را به دست آورید. حتی در این شرایط ممکن است آپارتمان سند تفکیک شده داشته باشد اما در رهن بانک باشد. در اینجا لازم است فک رهن صورت گرفته و از بانک اجازه دریافت شود.

شروط و تعهدات قرارداد

  • زمان: تاریخ ها را در هر قرارداد خیلی واضح و روشن مشخص کنید. باید معین کنید که سند رسمی در زمان مشخص تنظیم شود و جریمه روزانه هم مشخص شود تا در صورت لزوم فردی که به تعهدش عمل نکرده جریمه شود.
  • دفترخانه: می توانید برای قرارداد شرط دفترخانه مشخص بگذارید یعنی این که قرارداد در محل مشخصی تنظیم سند شود. می توانید تعیین کنید که حتی در صورت عدم حضور یکی از طرفین دفترخانه مذکور می تواند گواهی عدم حضور صادر کرده و ادامه مراحل پیش برود.
  • آدرس: ضروری است بدانید که قرارداد دقیقا در چه آدرسی تنظیم شده است.
  • نسخ: باید ذکر شود که دقیقا قرارداد در چند نسخه تنظیم شده است تا بعدا از این بابت مشکلی پیش نیاید.
  • شهود: مهم است که قرارداد حتما با حضور حداقل 2 شاهد آقا ثبت شده و امضاء و اثر انگشت شان هم پای قرارداد باشد. در مورد امضاء بعدها می تواند انکار پیش بیاید اما اثر انگشت قرارداد را کاملا معتبر می کند.

مراحل استناد به قرارداد رسمی در دعوا

گاهی حل یک دعوا نیاز به داشتن سند رسمی دارد. دادگاه برای الزام به تنظیم سند رسمی این مراحل را پیش می برد.
  • مالکیت خوانده از طریق استعلام ثبتی ثابت می شود.
  • خوانده بر تبعات مبیع احراز هویت می شود.
  • تادیه قسمتی از ثمن و همچنین محاسبه مابقی انجام شده و در حکم قید می گردد.
  • اظهارات طرفین بررسی می شود تا مشخص شود که معامله انجام شده است.
  • اگر فروشنده یا خریدار فوت کرده است ورثه آن ها احراز هویت می شوند.
  • درباره مورد معامله تحقیق می شود مثلا ممکن است در رهن بانک باشد.
  • هزینه های انتقال سند و سهم هر طرف بررسی می شود.
موارد مختلفی که برای روشن شدن جنبه های گوناگون لازم است از طرف دادگاه صورت می گیرد.
* مسلم است که اسناد رسمی نسبت به اسناد عادی اعتبار بیشتری دارد. با داشتن سند رسمی هم خودتان خیالتان راحت است و هم طرف مقابل. در صورت بروز هر گونه دعوی هم خیلی راحت می توانید مراتب را پیگیری کنید.
 

چرا داشتن قرارداد رسمی مهم است؟

هدف مهم از الزام قانون به داشتن سند رسمی این است که امنیت قضایی افراد در جامعه حفظ شود. وقتی این امنیت وجود داشته باشد افراد راحت تر معاملات شان را انجام می دهند و نگرانی ای از این بابت ندارند. هدف دوم هم این است که قانون می خواهد اسناد رسمی نسبت به اسناد عادی معتبرتر باشند. اسناد رسمی تحت نظر قانون صادر می شود و بنابراین می توان بر آن ها کنترل داشت و البته شامل حمایت قانونی هم می شود. تنظیم کنندگان نمی توانند از اجرای مفاد اسناد رسمی سر باز زنند و تنها در شرایط استثنایی می توان غیر از این رفتار کرد.
* برخی از معاملات به صورت کلی با سند عادی معتبر محسوب نمی شود.
* گاهی امکان دارد موضوع سند عادی دربرگیرنده اجرای تعهدی در راستای سند رسمی باشد. در این شرایط و با اثبات موضوع، ارزش سند عادی بالاتر از سند رسمی خواهد بود.
تعداد بازدید صفحه : 3231
سئوالات خود را در مورد وکیل قرارداد بپرسید :
CAPTCHA
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح