رسیدگی مجدد پرونده و واخواهی و علت ثبت مجدد پرونده
رسیدگی مجدد به پرونده و تجدید نظرخواهی حقی است که به شاکی ،دادستان و متهم داده شده است تا نسبت به رای اولیه دادگاه اعتراض کنند و درخواست رسیدگی مجدد پرونده را از دادگاه خواستار شوند.
امتیازی که دادگاه برای تجدید نظر خواهی نکردن در نظر گرفته است چیست؟
اما در بسیاری از اوقات که متهمین اعتراض می کنند،اعتراض آنها بیهوده و بی دلیل است که رسیدگی دوباره باعث اتلاف وقت دادگاه وصرف کردن هزینه های گزاف و بی جهت است؛دادگاه برای جلوگیری از این اتفاق امتیازی قاعل شده است :در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد،محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظر خواهی با رجوع به دادگاه صادر کننده حکم،حق تجدید نظر خواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر خواهی را مسترد نماید و تقاضای تخفیف کند.در این صورت،دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند.این حکم دادگاه قطعی است.
همچنین تسلیم به رای و اسقاط حق تجدید نظر خواهی یا استرداد آن،محدود به درجات معینی از جرائم تعزیری نبوده و از درجه یک تا هفت امکان پذیر است و نکته ی مهم دیگر آن این است که نوع مجازات را نمی توان بر این اساس تغییر داد مثلا حبس و شلاق را نمی توان به مجازات نقدی تبدیل کرد اما می توان از کیفیت و میزان آن کاست.
دادگاه تجدید نظر از چند قاضی تشکیل شده است؟
دادگاه تجدید نظر از یک رئیس و دو مستشار تشکیل شده و در صورت عدم حضور یک شخص با دو عضو رسمیت دارد.
در چه جرایمی فرد متهم حق تجدید نظر خواهی ندارد؟
مطابق با ماده ی 427 قانون آیین دادرسی کیفری آراء کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود،حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضائی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است:
الف) جرائم تعزیری درجه هشت باشد.
ب) جرائم مستلزم پرداخت دیه ی ارش،در صورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه باشد.
تبصره 1: در مورد مجازات های جایگزین حبس،معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است.
تبصره2: آراء قابل تجدید نظر ،اعم از محکومیت،برائت،یا قرار های منع موقوفی تعقیب،اناطه و تعویق که رای راجع به اصل دعوی ،قابل تجدید نظر خواهی باشد.
جلسه دادگاه ممکن است حضوری یا غیابی باشد.درجایی که متهم یا وکیل او در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نداشته باشد یا لایحه ای ارسال نکرده باشد و دادگاه غیابی حکم دهد متهم حق واخواهی و درخواست رسیدگی مجدد پرونده را دارد؛البته ملاک حضور یا عدم حضور یا ارسال یا عدم ارسال لایحه در مرحله محاکمه است نه در مرحله تحقیقات مقدماتی.
و نکته ی دیگر اینکه متهم حق واخواهی و اعتراض در تمام جرائم به استثناء جرائمی که جنبه ی حق اللهی دارند،را در صورت عدم حضور در مرحله ی محاکمه دارند.
مهلت زمان برای واخواهی از حکم غیابی
مهلت واخواهی از حکم غیابی،بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی حکم یا بیست روز از تاریخ اطلاع متهم از حکم (در صورت ابلاغ قانونی) است؛و درمورد اشخاص مقیم خارج از کشور،این مهلت نیز 2ماه است؛البته در موارد خاص امکان دارد که درخواست واخواهی بعد از ابلاغ واقعی نیز امکان پذیر باشد اما صدور چنین درخواستی بعد از این زمان تنها برای افرادی با شرایط خاص و منحصر به فرد امکان پذیر است که این موارد خاص شامل موارد زیر است:
ابتلا به بیماری در صورتی که آن بیماری مانع از حرکت باشد.
فوت یکی از افراد در خانواده ی درجه یک فرد از قبیل یکی از والدین یا همسر یا فرزندان
حوادثی که افراد در ایجاد آنها نقشی نداشته اند همانند آتش سوزی،سیل،زلزله و...
توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با صلاحیت دادگاه های ایران و واخواهی و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
02186120774 02186122587
علت ثبت مجدد پرونده
همانطور که می دانید ساختار دادرسی کیفری در ایران دو مرحله ای می باشد. زمانی که یک جرمی اتفاق می افتد در مرحله اول دادسرا رسیدگی اولیه ان را انجام می دهد و پس از تکمیل تحقیقات لازم در رابطه با پرونده، آن را به مرجع دیگری با عنوان دادگاه کیفری ارجاع می دهد که در آن قاضی اقدام به رای نهایی و حکم قطعی می نماید.
در زمانی که پیامک ارجاع پرونده برای شخصی ارسال می گردد ، در اکثر مواقع علت آن این است که جرمی اتفاق افتاده است اهمیت بیشتری دارد و دادستان پرونده را به شعبه بازپرسی ارجاع می دهد. همچنین در بعضی از اوقات برای اینکه جرائم کوچک و کم اهمیت در دادسرا ها به دادیاری ها ارجاع داده شود ، ثبت مجدد پرونده و ارجاع پرونده اتفاق می افتد.