مهریه در دوران عقد
مهریه عبارت است از مال مشروعی که زن و مرد هنگام انعقاد عقد نکاح با توافق هم میزان آن را مشخص می نمایند ؛اگر مهریه عندالمطالبه باشد زن هر زمان که بخواهد می تواند آن از سوی شوهر مطالبه کند. در این میان ممکن است برای عدهای این سوال مطرح شود که آیا مهریه در دوران عقد به زن تعلق میگیرد یا خیر؟
منظور از مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه چیست؟
1_عندل مطالبه بودن مهریه به این معناست که به محض امضای عقدنامه زن اگر بخواهد می تواند با مراجعه به شوهر یا در صورت عدم قبول با مراجعه به محاکم و دادگاه های خانواده یا مراجعه به اجرای ثبت تمام مهریه یا قسمتی از مهریه را مطالبه نماید.
2_عندالاستطاعه بودن مهریه به این معنی است که زن زمانی می تواند مهریه خودش را مطالبه کند و مرد را ملزم به پرداخت آن کند که استطاعت پرداخت را در زوج ببیند، یعنی مرد توان پرداخت داشته باشد و اگر توان پرداخت نداشته باشد زن این حق را نخواهد داشت.
آیا در دوران عقد مهریه به زن تعلق می گیرد؟
مطابق با ماده 1082قانون مدنی به محض انعقاد عقد نکاح زن مالک مهریه میشود و میتواند هرگونه دخل و تصرفی در آن بنماید. اما وضعیت مهریه در دوران عقد به چه صورت است؟
در باب وضعیت مهریه در دوران عقد در فسخ نکاح زوجین ماده ی1101 قانون مدنی صراحتا عنوان داشته هرگاه به دلیلی نکاح بین زوجین فسخ گردد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن مستحق مهر نخواهد بود مگر فسخ نکاح به موجب عنن یعنی ناتوانی جنسی مرد باشد که زن مستحق نصف مهر است.
نکته مهمی که در این خصوص وجود دارد، آن است که مهریه زن در دوران عقد بدون آنکه بخواهد طلاق بگیرد و بحث جدایی در میان باشد چگونه محاسبه می شود؟ اگر زن در دوران عقد بدون آنکه قصد طلاق داشته باشد و مهریه اش را به اجرا گذارد در این صورت مرد، موظف به پرداخت کل مهریه به زن است. با این حال اگر زن در همان دوران عقد و در حالت باکره بودن از شوهر خود جدا بشود، موظف است، هر آنچه مازاد بر نصف مهریه دریافت کرده است را به مرد بازگرداند.
در نتیجه اگر زن در دوران عقد با شوهر خویش جماع کرده باشد مهریه زن در دوران عقد به صورت کامل به او تعلق می گیرد اما اگر هیچ گونه رابطه آمیزشی با یکدیگر نداشته باشند نصف مهریه به زن تعلق می گیرد.
بیشتر بدانید:نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن
تنها راه ندادن مهریه
طلاق طلاق خلع و مبارات از شرایط ندادن مهریه به زن است اما به جز طلاق خلع و مبارات چند مورد دیگر هم موجب عدم تعلق مهریه به زن می شود.
1_مطابق با ماده 1089قانون مدنی هرگاه عقد ازدواج( دائم یا موقت )بین زوجین به هر دلیلی باطل بوده باشد و بین آنها نزدیکی واقع نشده باشد زن حق مهر ندارد.
2_به موجب ماده1088 قانون مدنی اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهریه و قبل از نزدیکی بمیرد، زن مستحق هیچ گونه مهریه نیست؛اما اگر میان زوجین رابطه زناشویی شکل گرفته باشد،زن مستحق مهرالمثل است.
اگر زن به شوهر خیانت کند مهریه ای به او تعلق می گیرد؟
مهریه یکی از دیون واجب است و باید به زوجه پرداخت شود اما عده ای از افراد گمان می کنند تنها راه ندادن مهریه این است که زن به آن ها خیانت کند در حالی که حتی اگر اثبات شود که زن به شوهرش خیانت کرده است مهریه به او تعلق می گیرد و پس از آن کیفر می شود.
اجرا گذاشتن مهریه در دوران عقد
هملنطور که بیان کردیم مهریه در دوران عقد به زن تعلق می گیرد حتی اگر زن باکره باشد می تواند مهریه خود را مطالبه کند و شوهر ملزم به پرداخت آن است و نمی تواند به بهانه پرداخت مهریه،زن را مجبور به تمکین کند یا نفقه او را نپردازد.
زن می تواند دادخواست مهریه را از طریق دفاتر خدمات قضایی مطرح کند و ضمن دادخواست علاوه بر مهریه،هزینه دادرسی،حق الوکاله وکیل ،توقیف اموال شوهر را هم تقاضا کند.
مدارک لازم برای اجرا گذاشتن مهریه
1_سند ازدواج
2_شناسنامه و کارت ملی زوجه
نکته: اگر زوجه هنگام طلاق باکره باشد نیازی به نگه داشتن عده طلاق نیست.
چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟
مهریه در دوران عقد یکی از دعاوی است که در دادگاه خانواده به آن رسیدگی می شود.از آن جایی که اقامه دعوی در هر یک از جرایم و مسائل در مراجع قضایی تنها یک بار امکان پذیر است،( مگر مواردی که به موجب قانون ازاین قاعده مستثنی هستند) یک وکیل خوب و حرفه ای با توجه به داشتن راهکارها و دانشی که در قانون دارد می تواند شما را در تسریع روند پرونده یاری نماید تا در کمترین زمان و بالاترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مهریه در دوران عقد و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
86120774
86122587