عقد جعاله چیست؟
جعاله یک نوع عقد است که در قانون مدنی بیان شده و قوانین و مقررات ویژه ای برای آن وضع شده است؛جعاله در لغت به معنای مزدی است که در برابر انجام کاری قرارداده می شود.در این مقاله سعی شده است در رابطه باعقد جعاله و احکام آن تفسیر به توضیح بپردازیم.
تعریف عقد جعاله
مطابق با ماده561قانون مدنی جعاله عبارت است از التزام شخصی به ادای اجرت معلوم در مقابل عملی،اعم از اینکه طرف معین باشد یا غیر معین.
در جعاله،شرط گرفتن پاداش رسیدن به نتیجه مطلوب است و صرف تلاش در این راه کافی نیست و اجرتی تعلق نخواهد گرفت.همان طور که پیش تر بیان نمودیم جعاله به معنای دستمزدی است که در برابر انجام کار یا عملی داده می شود به عنوان مثال کارگری که خانه شما را نظافت می کند و در مقابل شما به آن دستمزدی پرداخت می کنید به این عمل جعاله می گویند.
کاری که به موجب جعاله درخواست می شود باید مشروع و عقلایی باشد،اگر شخصی برای ارتکاب جرم یا برخلاف اخلاق حسنه،ملتزم به دادن اجرت شود،جعاله باطل است.
ارکان عقد جعاله
جاعل:شخصی که درخواست انجام کاری را کرده است.
عامل:کسی که کار درخواست شده را انجام می دهد.
جعل:به دستمزد و اجرت اطلاق می شود.
جعاله عام چیست؟
در جعاله عام تفاوتی میان اینکه چه شخصی آن کار مورد نظر را انجام بدهد نیست،و مخاطب عموم مردم است؛به عنوان مثال شخصی کیف پول خود را گم کرده است و اعلام می نماید هرکس آن را پیدا کند مبلغ پانصد هزار تومان به او پاداش داده می شود؛در اینجا تفاوتی میان آن کسی که آن را پیدا می کند نیست بلکه بلکه صرفا رسیدن به نتیجه غایی و مطلوب مدنظر است.
جعاله خاص چیست؟
به جعاله ای که در آن عامل فرد معینی است،جعاله خاص می گویند به عنوان مثال شخصی به باغبان خانه اش می گوید اگر درخت های این حیاط را هرس کنی به تو مبلغ پانصد هزار تومان پرداخت می کنم یا فردی که به آرایشگاه رفته و به آرایشگر در ازای کوتاه کردن موهایش مبلغ دیویست هزار تومان دستمزد می دهد.
پرسش: اگر شخصی به منظور اخاذی مالی را برباید و سپس به طمع دریافت پاداش آن را به صاحبش تسلیم نماید مستحق دریافت پاداش است؟
پاسخ:فرض کنید کارگری گواهی رانندگی شخصی را ربوده و آن شخص برای پیدا شدن آن جایزه و پاداش تعیین نماید،آن کارگری که به منظور اخاذی و به طمع دریافت پاداش آن را ربوده و سپس آن را به صاحبش رد نماید حق گرفتن اجرت و پاداش را ندارد و می توان تحت عنوان جرم سرقت از آو شکایت نمود.
آیا جاله عام نوعی ایقاع است یا قرارداد؟
ایقاع یک نوع عمل حقوقی است که تنها با اراده یک فرد صورت می گیردو بر عکس قرارداد یا عقد،نیازی به توافق دو یا چند نفر ندارد .جعاله خواه عام باشد یا خاص، در زمره عقود لازم است و نباید آن را ایقاع فرض کرد،منتها عقدی است که با آزادی اراده همراه است و سخت گیری های عقود دیگر را ندارد.
عقد جعاله با محجورین
محجور کسی است که به دلایل گوناگون قانونی اهلیت انعقاد معامله را ندارد که به سه دسته صغیر،مجنون و غیر رشید تقسیم می شود که برای تصرف اموال خودشان تابع احکام ویژه ای می باشند و مقررات خاصی بر آن ها ناظر است.اما فرد محجور می تواند به عنوان عامل در عقد جعاله ملتزم به انجام کاری شود؛چراکه در مال خود تصرف نمی کند ولی قانون حمایت از محجوران ایجاب می کند که جاعل نتواند به هر مبلغ که بخواهد ان هار ا اجیر نماید.
بیشتر بدانید:محجور کیست و مقررات معاملات ناشی از حجر
فسخ در جعاله
جعاله امری است تعهدی و جایز و تا زمانی که عمل به اتمام نرسیده باشد هر یک از طرفین می توانند رجوع و معامله را فسخ نمایند،اما اگر جاعل در اثنا و حین عمل عامل،رجوع نماید و معامله را پایان بخشد به منظور جبران زیان وارده به عامل ملزم به پرداخت اجرت المثل می باشد.
چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟
از آن جایی که اقامه دعوی در هر یک از جرایم و مسائل در مراجع قضایی تنها یک بار امکان پذیر است،( مگر مواردی که به موجب قانون ازاین قاعده مستثنی هستند) یک وکیل خوب و حرفه ای با توجه به داشتن راهکارها و دانشی که در قانون دارد می تواند شما را در تسریع روند پرونده یاری نماید تا در کمترین زمان و بالاترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با عقد جعاله و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
86120774
86122587