نحوه تعیین صلاحیت مرجع رسیدگی کیفری
پس از صدور قرار جلب توسط بازپرس یا دادیار و با موافقت دادستان و صدور کیفر خواست (تقاضانامه ی دادستان از مرجع رسیدگی مبنی بر صدور حکم به محکومیت و مجازات متهم)پرونده متهم جهت محاکمه و صدور حکم به مرجع رسیدگی یعنی دادگاه ارسال می گردد ؛یعنی با این عمل رسما دادستان از مرجع رسیدگی تقاضا دارد که متهم را با توجه به مدارک و شواهد علیهش محاکمه کند و حکم محکومیت آن را صادر کندما در این مقاله سعی داریم در رابطه با نحوه تعیین صلاحیت دادگاه های کیفری به تفسیر به توضیح بپردازیم.
نحوه تعیین صلاحیت مرجع رسیدگی
مساله ای که دادستان باید به آن بسیار توجه کند صلاحیت مرجع رسیدگی است که هنگام ارسال کیفر خواست و تقاضا نامه ی مجازات متهم و نیز مرجع رسیدگی باید آن را رعایت کنند و نکته ی دیگر اینکه اصولا قوانین و مقررات مربوط به صلاحیت از جمله قوانین آمره و مربوط به نظم عمومی است که کلیه ی مراجع قضایی،اعم از مراجع تعقیب و مراجع حکم موظف به رعایت آن هستند و تخلف از آنها جایز نیست.
ارتباط قوانین صلاحیت با نظم عمومی
1-افراد ذینفع در رسیدگی کیفری نمی توانند بر خلاف آن با یکدیگر توافق کنند و مقررات مربوط به صلاحیت را نقض کنند.
2-اعتراض به مرجع رسیدگی در هر مرحله و زمانی امکان پذیر است.
3-مرجع رسیدگی از همان ابتدا باید صلاحیت خود را اعلام کند.
4-رای صادر شده توسط مرجع فاقد صلاحیت است و در مرجع تجدید نظر قابل نقض و اعتراض است.
صلاحیت در اصطلاحات حقوقی یعنی شایستگی یک مرجع برای رسیدگی به یک موضوع،که به سه دسته ذاتی،محلی و شخصی تقسیم می شود.
بیشتر بدانید:صلاحیت محلی دادگاه ها
صلاحیت ذاتی چیست؟
منظور از صلاحیت ذاتی آن موضوعی مدنظر است که شخص مورد اتهام قرار گرفته باشد که برای فهمیدن صلاحیت آن مراجع،ملاک هایی از قبیل صنف ،نوع و درجه،صلاحیت قضایی و غیر قضایی،حقوقی یا کیفری در نظر گرفته شده است،به عنوان مثال امور جزایی در مراجع کیفری رسیدگی می شود.منظور از نوع یک دادگاه تعیین این نکته است که مرجع مزبور باید یک مرجع عمومی باشد یا اختصاصی.
مراجع عمومی اصولا صلاحیت رسیدگی به کلیه امور را دارند مگر اموری که صراحتا رسیدگی به آنها در صلاحیت مرجع رسیدگی دیگری قرر گرفته باشد.
مراجع اختصاصی اصولا صلاحیت رسیدگی به هیچ امری را ندارند مگر امور معینی که صراحتا در صلاحیت آن ها قرار گرفته است.
پس رسیدگی اصولا در دو مرحله است،مرحله بدوی که اگر کسی احساس کرد حکم بر علیه او صادر شده با اعتراض پرونده را به مرحله ی دوم و بالاتر،تجدید نظر ارسال می کند تا برای رعایت عدالت و بار دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
صلاحیت محلی چیست؟
منظور از صلاحیت محلی یا همان صلاحیت نسبی صلاحیت مرجع رسیدگی محل وقوع جرم است ،یعنی دادگاه ها صلاحیت رسیدگی به جرائمی را دارند که در حوزه قضایی (از نظر قلمرو و مکانی)آنها صورت گیرد و در این رابطه ماده 310قانون آیین دادرسی کیفری اعلام کرده (متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شده است).
حال برای رسیدگی به جرایم مرکب یعنی جرایمی که مثلا کلاهبرداری وسایل متقلبانه آن در یک محل و وقوع جرم در محل دیگر باشد هر کدام از محل صالح به رسیدگی آن هستند اما الویت با آن دادگاهی است که اول شروع به رسیدگی کرده است و یا در یک نظر دیگر آن دادگاهی صالح است که محل وقوع آخرین جرم است.
حال اگر وقوع جرم خارج از محدوده ایران باشد دادگاهی صالح به رسیدگی آن جرم است که متهم در آن قسمت از ایران یافت شود ولی اگر متهم از اتباع بیگانه باشد در دادگاه تهران به پرونده ی آن رسیدگی می شود ولی باز هم اگر دادگاه مناسب تری در محل وقوع جرم وجود داشت صالح به رسیدگی پرونده می باشد.
صلاحیت شخصی چیست؟
منظور از صلاحیت شخصی یعنی صلاحیت مرجع رسیدگی برحسب شخصیت متهم صورت می گیرد به عنوان مثال جرائم اطفال کمتر از هجده سال تمام شمسی در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود صرف نظر از نوع جرمی که صورت گرفته است و فقط شخصیت آن مجرم مدنظر است.
دادگاه های عمومی کیفری
1_دادگاه کیفری دو:دادگاه کیفری دو یکی از مراجع عمومی است زیرا صلاحیت عام رسیدگی به تمامی جرائم را داراست بجز در مواردی که قانون،صلاحیت رسیدگی را در اختیار مرجع دیگری قرار داده باشد.دادگاه کیفری دو اصولا با یک رئیس یا دادرس علی البدل که از قضات هستند در حوزه ی قضایی شهرستان تشکیل می گردد؛البته مطابق با ماده300 قانون آیین دادرسی کیفری در تمامی جلسات دادگاه کیفری دو دادستان یا نماینده او میتواند حضور یابد تا از کیفرخواست دفاع کند.
چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟
در دنیای امروزه کمتر کسی پیدا می شود که درگیر پرونده های حقوقی و کیفری نشده و با جرم و مجازات های آن سرکار نداشته باشد؛انتخاب بهترین وکیل امروزه یکی از مشکلات عدیده مردم است. اولین قدم در هر پرونده قضایی پیدا کردن یک وکیل خوب و حرفه ای است تا بتواند ما را در روند دادرسی و پرونده در کمترین زمان و بالاترین سرعت ممکن یاری نماید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تعیین صلاحیت مرجع رسیدگی کیفری و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
86120774
86122587