تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
عطف به ما سبق

عطف به ما سبق

عطف به ماسبق به معنای اثر فوری و قهقرایی شدن قوانین،و به معنای پیوند به آنچه که قبل از آن بوده است.قوانین تحت تاثیر عوامل متفاوتی،کارآیی خو را از دست می دهند و نیازمند به روز شدن دارند.در این میان ممکن است این تغییرات درباره ی موضوعی،دوقانون جدید و قدیم وجود داشته باشد که سوال اصلی این است که کدام یک از دو قانون باید اجرا شوند.

عطف به ماسبق شدن یا نشدن به معنای آن است که به عنوان مثال در رابطه با موضوعی قانون جدیدی وضع شده و موضوعی که جرم نبوده یا جرم بوده اما مجازات آن به گونه ای دیگر بوده،طبق قانون جدید مجازات دیگری برای آن مقرر شده است که در این حالت برای کسانی که قبل از تصویب قانون جدید آن عمل را مرتکب شده اند مطابق با قانون قدیم تصمیم گرفته می شود یا مطابق قانون جدید؟

عطف به ماسبق شدن

ذکر یک نکته در این قسمت لازم است که علی الاصول در تمامی قوانین آمره عطف به ماسبق می شود یعنی پرونده هایی که در گذشته در دست جریان می باشد مطابق قانون جدید اعمال می شود مگر عطف به ماسبق نمودن آنها به حقوق مکتسبه افراد خلل وارد کند.

قوانین آمره چیست

قوانین آمره،قوانینی محسوب می شوند که افراد نمی توانند برخلاف آن با هم توافق و تراضی نمایند.قوانین آمره مانند اصول و قواعد مقررات مربوط به تنظیم دادخواست،ابلاغ و...

 

 

بیشتر بدانیم:صلاحیت اختصاصی هر یک از مراجع قضایی

 

 

عطف به ماسبق نشدن

اصل 169قانون اساسی مقرر داشته است در مقررات و نظامات دولتی،مجازات و اقدامات تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده باشد و هیچ فعل یا ترک فعل را نمی توان به عنوان جرم به موجب قانونی متاخر مجازات نمود همچنین مطابق ماده4قانون مدنی اثر قانون نسبت به آینده است و قانون نسبت به ماقبل خود اثر ندارد.

وقتی قانونی در مجلس تصویب می شود،در روزنامه های کثیرالانتشار چاپ می شود،بعد از گذشت 15روز قانون در کشور لازم الاجرا می شود و فرض بر این است که همه از آن آگاهی دارند.بنابراین عملی که در قانون جدید غیر قانونی محسوب شده است،تنها نسبت به کسانی اعمال می شود که از تاریخ لازم الاجرا شدن قانون مرتکب آن شده اند که به آن عطف به ماسبق نشدن قوانین مدنی نیز می گویند.

ماده2قانون مجازات اسلامی هم در این باره چنین اشعار می دارد هر فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب می شود.

بنابراین در صورتی که قانون جدید تصویب شود که عملی را که در قانون گذشته جرم نبوده است،جرم بداند،مجازات تنها نسبت به کسانی اعمال می شود که بعد از لازم الاجرا شدن قانون جدید مرتکب عمل مجرمانه می شود،به این وضعیت عطف به ما سبق نشدن قوانین جزایی یا کیفری می گویند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با عطف به ما سبق شدن یا نشدن قوانین و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

86120774

86122587

 

تعداد بازدید صفحه : 473
سئوالات خود را در مورد عطف به ما سبق بپرسید :
CAPTCHA
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح