صلح عمری
هر فردی در جامعه دارای املاک و دارایی هایی می باشد که پس از فوت او وارثین صاحب آنها خواهند شد افراد می توانند ملک و املاک خود را پیش از مرگ نیز میان فرزندان تقسیم کنند و تقسیم اموال پدر توسط خودش امری پسندیده به حساب میآید. اما تقسیم اموال تنها به صورت انتقال ارث به وارثین و یا اخذ سند مالکیت به نام وارثین انجام نمیگیرد و شرایط دیگری نیز وجود دارد که افراد میتوانند اموال خود را به وارثین خود و یا افراد دیگر واگذار کنند.
یکی از قراردادهایی که مبنی بر انتقال اموال پس از فوت به وارثین یا افراد دیگر تنظیم میشود صلح عمری می باشد که قواعد خاص خود را دارد و با روش انتقال ارث به وارثین دارای تفاوت هایی است.
صلح عمری به معنی آن است که مثلاً فردی خانه خود را طی قراردادی شرط کند تا زمانی که زنده است به نام خود و در تصرف خودش باشد اما پس از مرگش به همسرش برسد تا در آن زندگی کند یا تا زمانی که فرد زنده است خانهای که دارد در اختیار خواهرش باشد.
بر اساس ماده 190 قانون مدنی شرایط لازم برای منعقد کردن عقد صلح عمری به شرح ذیل است:
1_ اهلیت طرفین معامله
2_ مشروعیت صلح
3_ عدم فرار از دین
4_ مالک یا ذی سمت بودن مصالح
ارکان عقد صلح
ارکان صلح عمری 4 مورد است که هرکدام از رکن ها اگر وجود نداشته باشد عقد صحیح نیست:
1_مصالح: کسی که مال خود را به عنوان عقدصلح به دیگری می دهد.
2_متصالح: کسی که ما را از مصالح قبول میکند.
3_ مورد صلح: مالی که مورد عقد صلح قرار میگیرد.
4_ مال الصلح:پول یا مالی که یک طرف در ازای پذیرش پیشنهاد صلح از دیگری دریافت میکند.
تفاوت عقد صلح با وصیت
تفاوت عقد صلح با وصیت در این است که در وصیت، فرد تنها میتواند تا یک سوم اموال خود را منتقل نماید و دوسوم دیگر مطابق قانون بین وراث تقسیم خواهد شد اما در عقد صلح فرد نه تنها اموال خود را می تواند منتقل نماید بلکه این حق
را دارد که از تمام منافع آن اموال تا زمان فوت استفاده نماید.
صلح عمری برای همسر
زن با فوت همسر و در صورت وجود فرزند، فقط یک هشتم ارث می برد. و اگر فرزند و هیچگونه ورثه دیگری از مرد نباشد زن تنها یک چهارم ارث می برد و باقی اموال به نفع دولت ضبط خواهد شد.
با توجه به کم بودن میزان ارث زن و اینکه آقایان تمایل دارند خانه و اموال به نام خودشان باشد پیشنهاد این است که مرد همچنان مالک باشد و خانه را برای زن صلح عمری کند که در صورت فوت، زن توسط ورثه یا دولت بیخانمان نشود.
بیشتر بدانیم:نکاتی در رابطه با ارث بردن اعضا خانواده از یکدیگر
فواید صلح عمری
1_ در این عقد مالک میتواند برای خود حق فسخ قرار دهد و در صورت نیاز، کل عقد صلح را از بین ببرد.
2_ مالک میتواند ملک خود را به دیگری صلح کند بدون آنکه منافع نیز منتقل گردد. بنابراین تا زمان فوت مالک و حق سکونت در آن منزل را خواهد داشت و متصالح در این عقد دارای اختیارات محدودتری نسبت به سایر انتقالات است.
3_برای انتقال ملک به موجب صلح عمری معمولاً سند رسمی تنظیم می گردد که به آن صلح نامه عمری گفته میشود. بنابراین طرفین می توانند به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نموده و از سردفتر تقاضای تنظیم صلح نامه عمری را نمایند.
4_ صلح نامه را میتوان به صورت دستی و امضای دو شاهد نیز تنظیم نمود و از نظر قانونی معتبر است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با صلح عمری و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
86120774
86122587