تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
انواع مجازات ها

انواع مجازات

 جرم در اصطلاح حقوقی و فقهی به معنای هر فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است در قانون ایران وقتی شخصی مرتکب جرمی شود قانونگذار به هدف سزا دادن یا باز پروراندن و ترسانیدن مجازات هایی از قبیل مجازاتهای اصلی، تکمیلی و تبعی مقررات نموده است.

 مجازات اصلی چیست؟

 مجازات اصلی به چهار دسته زیر تقسیم می شود:

 1_قصاص: مجازات اصلی جنایت عمدی بر نفس ،اعضا و منافعاست. قصاص کیفری است که جنایتکار به آن محکوم شده و باید مطابق و برابر با جنایتی باشد که انجام داده است.

2_دیه:مطابق با ماده 448قانون مجازات اسلامی اعم از مقدر و غیرمقدر، مالی است که در شرع مقدس برای ایراد و جنایت غیر عمدی بر نفس، اعضا و منافع یا جنایت عمدی در مواردی به هر جهتی که قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.

 3_حد: مطابق ماده 15قانون مجازات اسلامی در قانون برای مجازاتی که میزان و نوع آن و کیفیت آن در شرع مشخص شده باشد حد گویند. مجازات‌هایی که برای حد تعیین شده از قبیل قتل، تازیانه ،قطع عضو و نفی بلد است.

 4_تعزیرات: به مجازات و تنبیه هایی که مقدار آن از حد کمتر میباشد تعزیر می گویند؛ تعزیر مقدار مجازاتی می‌باشد که اندازه و حدود آن در قانون و شرع تعیین نشده است و اندازه آن بستگی به اختیارات و نظر قاضی دارد. مانند جزای نقدی، حبس و شلاق

 

 مجازات تکمیلی چیست؟

 مجازات تکمیلی یا تتمیمی مجازاتی است که دادگاه می‌تواند علاوه بر مجازات اصلی و برای تکمیل آن تعیین کند.

در تمامی مواردامکان صدور حکم مجازات تکمیلی وجود ندارد و دادگاه فقط در مواردی که قانون اجازه داده از این نوع مجازات استفاده کند شامل موارد زیر است:

 1_در صورتی که مجرم مجازات های حدی محکوم می‌شود.

 2_ درصورتی که مجرم قصاص عضو و قصاص نفس محکوم می شود و حکم قصاص نفس به هر علتی اجرا نشود.

 3_ درصورتی که مجرم مجازات حبس بیش از 6 ماه محکوم گردد.

 4_ درصورتی که مجرم به پرداخت جزای نقدی بیش از دو میلیون تومان محکوم شود.

 5_ درصورتی که مجرم به شلاق تعزیری بیش از سی و یک ضربه محکم شود.

 6_ و ...

 

 نکته: صدور حکم در خصوص مجازات تکمیلی، برای دادگاه الزامی نیست ،و در اختیار قاضی دادگاه است که می‌تواند در صورت مصلحت، در کنار مجازات اصلی حکم مجازات تکمیلی را هم صادر کند و مدت مجازات تکمیلی  طبق قانون حداکثر دو سال است.

 

انواع مجازات های تکمیلی

 مجازات‌هایی که قاضی صادرکننده حکم می توانند در ضمن حکم مجازات اصلی مجرم را به یک یا چند مورد از آنها محکوم نمایند به شرح زیر است:

 1_ اقامت اجباری در محل معین

 2_منع از اقامت در محل یا محل‌های معین

 3_ من از اشتغال به شغل، حرفه یا کار معین

 4_انفصال از خدمات دولتی و عمومی

 5_منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری

 6_منع از داشتن دسته چک یا صدور اسناد تجاری

 7_منع از حمل سلاح

 8_منع از خروج اتباع ایران از کشور

 9_اخراج  بیگانگان از کشور

 10_الزام به خدمات عمومی

 11_منع از عضویت در احزاب، گروه ها و دسته جات سیاسی و اجتماعی

 12_توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم

 13_الزام به یادگیری حرفه و شغل و کار معین

 14_الزام به تحصیل

 

بیشتر بدانید:نحوه تعیین صلاحیت دادگاه های کیفری

 

 مجازات تبعی چیست؟

 مجازاتی است که عموماً محدود به محرومیت از حقوق اجتماعی است و نیاز به اجازه قاضی در حکم خود ندارند و بنابر حکم قانون خود به خود به تبع مجازات جرم انجام شده به موجب تحمیل خواهد شد.

طبق ماده ی25قانون مجازات اسلامی ،محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی،پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده، محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می‌کند.

 1_هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقیف اجرای حکم اصلی

 2_سه سال در محکومیت به قطع عضو، قصاص عضو در صورتی که دیگه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار

 3_دوسال در محکومیت به شلاق حدی، قصاص عضو در صورتی که دیگه جنایت وارد شده نصف دیگه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و هفت درجه پنج

 چند نکته در خصوص مجازاتهای تبعی

1_در غیر موارد فوق الذکر محکومیت در پیشینه کیفری درج می‌شود، لکن در گروه های صادره از مراجع ذی ربط منعکس نمی گردد، مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین و بازنگری در مجازات.

 2_در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می‌شود.

 3_درعفو و آزادی مشروط، اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط  رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

 4_مجازاتهای تبعی برای جرایم عمدی است.

 5_مجازاتهای تبعی برای جرایم عمدی ای است که محکومیت کیفری شان قطعی شده باشد.

 6_مجازاتهای تبعی بعد از اجرای حکم قابل اجرا هستند.

 

چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟

در دنیای امروزه کمتر کسی پیدا می شود که درگیر پرونده های حقوقی و کیفری نشده و با جرم و مجازات های آن  سرکار نداشته باشد؛انتخاب بهترین وکیل امروزه یکی از مشکلات عدیده مردم است. اولین قدم در هر پرونده قضایی  پیدا کردن یک وکیل خوب و حرفه ای است تا بتواند ما را در روند دادرسی و پرونده در کمترین زمان و بالاترین سرعت ممکن یاری نماید .

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع مجازات ها و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

86120774

86122587

 

تعداد بازدید صفحه : 859
سئوالات خود را در مورد انواع مجازات ها بپرسید :
CAPTCHA
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح