تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
تصرف عدوانی

تصرف عدوانی

 به این معناست که کسی زمینی یا ملکی را به زور و بدون رضایت مالک، آن را از شخصی که بر اساس قرارداد نسبت به آن ملک دارای حق باشد (مانند مسناجر) تصرف کند.

 مطابق با ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی؛ دعوای تصرف عدوانی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده ی تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می نماید.

 برای تحقق دعوای تصرف عدوانی سه رکن وجود دارد:

 1_سبق تصرف خواهان

 یعنی خواهان قبلاً و در سابق در آن مال تصرف داشته باشد.

2_لحوق تصرف خوانده

یعنی بعد از این که خواهان تصرف داشته است در حال حاضر شخص خوانده در آن مال تصرف دارد.

 3_عدوانی بودن تصرف خوانده

 یعنی خوانده به طور عدوانی در آن ملک تصرف دارد.

 در اینجا منظور از تصرف عبارت است از سلطه و اقتداری که شخص به طور مستقیم یا به واسطه غیر، بر یک مال دارد. به بیان دیگر تصرف عبارت است از استیلای مادی و عرفی انسان به یک مال به قصد استفاده از آن به نفع خود.

 در تصرف عدوانی مرتکب باید عالم به ماهیت غیرقانونی عمل ارتکابی داشته باشد و نه تنها باید خواست و اراده ارتکاب عمل مجرمانه را داشته باشد، بلکه نتیجه حاصل از جرم را نیز باید قصد کند.

تفاوت خلع ید با تصرف عدوانی

  در تصرف عدوانی مهم‌نیست ملکی که خواهان قبلاً در تصرف داشته مال خواهان بوده یا نه مهم این است که ملک  را در اختیار داشته و  دیگری (خوانده) به زور از چنگ او خارج کرده است ولی در دعوای خلع ید خواهان ادعا می‌کند که مالک ملک است و خوانده به زور آن را از اختیار او خارج کرده است.

 

بیشتر بدانیم:خلع ید چیست؟

 

 انواع تصرف عدوانی

 1_تصرف عدوانی کیفری

 تصرف عدوانی کیفری عبارت است از اخراج مال غیر منقول بدون رضایت مالک یا اجازه از طرف مالک توسط دیگری با علم به موضوع و از روی عمد. جرم تصرف عدوانی از جمله جرایم علیه اموال و مالکیت است که موضوع آن مال غیرمنقول متعلق به دیگری است. قانون گذار در ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی جرم تصرف عدوانی را پیش بینی نموده و بیان می‌دارد در صورت اجتماع عناصر سه گانه جرم مرتکب به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می‌شود.

 2_تصرف عدوانی حقوقی

 قانونگذار تصرف عدوانی حقوقی را در ماده ۱۵۸قانون آیین دادرسی مدنی تعریف کرده است: دعوای تصرف عدوانی حقوقی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیر منقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده ی تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست می نماید. با توجه به این تعریف مال مورد تصرف باید غیر منقول (یعنی قابل نقل و انتقال نباشد مانند مسکن) باشد.

 جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تصرف عدوانی و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

86120774

86122587

 

تعداد بازدید صفحه : 468
سئوالات خود را در مورد تصرف عدوانی بپرسید :
CAPTCHA
نسترن عسگری در تاریخ یکشنبه ۱ خرداد ۱۴۰۱ :
عالی
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح