تنها راه ندادن مهریه
مهریه عبارت است از مالی که به موجب عقد نکاح دائم یا موقت، به ملکیت زن در آمده و او می تواند در آن تصرف نموده و هر زمان که بخواهد آن را مطالبه نماید، اما تحت شرایطی مهریه به زن تعلق نمی گیرد؛ در ادامه این مقاله راجع به تنها راه ندادن مهریه به تفسیر به توضیح می پردازیم.
انواع مهریه
مهریه به چهار دسته زیر تقسیم می شود:
الف_مهرالمسمی: در این نوع مهریه زن و مرد بر سر یک مال مشروع و عقلانی با یکدیگر توافق نموده و به عنوان مهریه تعیین می نماید.
ب_مهرالسنه: منظور از مهرالسنه مهریه حضرت فاطمه زهرا است که500 درهم می باشد و از آن جایی که رسول خدا(ص) آن را برای کلیه ی زنان و دخترانش تعیین می نمود از آن به مهرالسنه تعبیر می شود.
ج_مهرالمثل:دراین نوع مهریه زن و مرد با یکدیگر عقد نموده و عمل نزدیکی صورت میگیرد اما مهریه ای تعیین نشده است در این مورد قانون عرف با توجه به شأن و جایگاه زن از قبیل میزان تحصیلات، زیبایی، شغل و...مبلغی را به عنوان مهریه تعیین می نماید.
د_مهرالمتعه: در این حالت، عقد نکاح میان زن و مرد جاری شده است اما مهریه ای تعیین نشده و زن و شوهر قبل از عمل نزدیکی اقدام به طلاق می کنند؛ در اینجا قانون و عرف متناسب با شرایط مرد مبلغی را به عنوان مهریه در نظر می گیرد.
نکته: در مهرالمثل شرایط زن تعیین کننده میزان مهریه است اما در مهرالمتعه وضعیت مرد ملاک و تعیین کننده مهریه است.
مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه
عند المطالبه: منظور از عند المطالبه بودن مهریه ای است که به محض انعقاد عقد نکاح ،زن مالک مهریه می شود و هر زمانی که بخواهد می تواند آن را مطالبه کند.
عند لاستطاعه: منظور از آن مهریه است که در آن پرداخت به محض مطالبه انجام نمی شود و مهریه به زن تعلق نمی گیرد و پرداخت آن منوط به داشتن استطاعت مرد است.
تنها راه ندادن مهریه
بسیاری از افراد مایل اند بدانند تنها راه ندادن مهریه به زن چیست؛ طلاق خلع و مبارات از شرایط تنها راه ندادن مهریه می باشد که احکام آنان در قانون مدنی بیان شده است. بجز طلاق خلع و مبارات چند مورد دیگر هم موجب تنها راه ندادن مهریه به زن است که به شرح ذیل است:
1_مطابق با ماده1089 قانون مدنی هرگاه عقد ازدواج( دائم یا موقت) بین زوجین به دلیلی باطل بوده باشد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن حق مهر ندارد.
2_به استناد ماده1101 قانون مدنی هرگاه به دلیلی نکاح بین زوجین فسخ گردد و بین آن ها نزدیکی واقع نشده باشد زن مستحق مهر نخواهد بود مگر فسخ نکاح به موجب عنن یعنی ناتوانی جنسی مرد باشد که زن مستحق نصف مهر است.
3_به موجب ماده1088 قانون مدنی اگر یکی از زوجین قبل از تعیین مهریه و قبل از نزدیکی بمیرد، زن مستحق هیچگونه مهریه نیست؛ اما اگر میان زوجین رابطه زناشویی شکل گرفته باشد، زن مستحق مهرالمثل است.
اگر زن به شوهر خیانت کند مهریه ای به او تعلق می گیرد؟
مهریه یکی از دیون واجب است و باید به زوجه پرداخت شود اما عدهای از افراد گمان میکنند تنها راه ندادن مهریه این است که زن به آن ها خیانت کند در حالی که حتی اگر اثبات شود که زن به شوهرش خیانت کرده مهریه به او تعلق میگیرد و پس از آن کیفر می شود.
بیشتر بدانید:مجازات جرم زنا چیست؟
کدام اموال شوهر برای مهریه توقیف نمی شود؟
بسیاری از افراد به دنبال راه های ندادن مهریه اند،اما زمانی که زن مهریه خود را به اجرا گذارد بعضی از اموال زوج قابل توقیف نیست:
1_منزل مسکونی که عرفا در شان محکوم علیه در حالت اعسار او باشد.
2_اثاثیه مورد نیاز که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه( زوج) و افراد تحت تکفل وی لازم است.
3_آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه (زوج )و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره می شود.
4_کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آن ها
5_وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران ،کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آن ها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
6_تلفن مورد نیاز زوج
7_اگر تنها محل درآمد زوج اجاره بهایی باشد که از مورد اجاره به دست میآورد طبق تشخیص دادگاه نه مورد اجاره و نه اجارهبها قابل توقیف جهت وصول نیست مگر اینکه مازاد بر نیاز معیشتی زوج باشد.
مدارک لازم برای اجرا گذاشتن مهریه
1_کپی کارت ملی و شناسنامه زوجه
2_سند ازدواج
چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟
مهریه جز دیون واجب برای زوج است و باید به زوجه پرداخت شود اما تحت شرایطی راه هایی برای ندادن مهریه وجود دارد.یک وکیل خوب و حرفه ای با توجه به راهکارها و دانشی که نسبت به قوانین دارد می تواند شما را در تسریع روند پرونده یاری نماید تا در کمترین زمان و بالاترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تنها راه ندادن مهریه و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:
86122587
86120774