معاونت در جرم:
معاونت به معنای مساعدت و یاری رساندن است. و درمعنای حقوقی به کسی گفته میشود که به طور مستقیم در ارتکاب جرمی که توسط دیگری انجام میشود دخالتی نداشته اما به طور عالمانه از طریق تحریک، ترغیب، تهدید، تطمیع، دسیسه، فریب و نیرنگ و... در ارتکاب رفتار مجرمانه همکاری و دخالت داشتهاست. به عبارت دیگر معاون جرم کسی است که پیش از وقوع یا در حین ارتکاب جرم با رفتار خود عمداً وقوع جرم را تسهیل کرده یا مرتکب (مباشر) را به ارتکاب آن برانگیخته است. البته باید بدانید که فردی که مرتکب معاونت در جرم میشود باید از قصد و نیّت مجرم باخبر بوده باشد و بداند که دخالتش در وقوع جنایت تأثیرگذار است.
معاونت مصادیق متفاوت و گسترده ایی دارد که باعث تمایز آن از شرکت در وقوع جرم شده است. اینک به برخی از مصادیق معاونت که در قانون مجازات اسلامی به آن تاکید شده است می پردازیم.
اشخاص زیر معاون در جرم محسوب میشوند:
شرایط تحقق جرم معاونت:
اول اینکه عمل ارتکابی جرم باشد. پس اگر صرف اقدامی که در قانون نسبت به آن جرم انگاری نشده فعلی واقع شود معاونت در آن نیز به مثابه فعل ارتکابی جرم نخواهد بود.
دومین مطلب حایز اهمیت این است که بین فعل معاونت و مباشرت باید تقدم یا اقتران زمانی و وحدت قصد وجود داشته باشد. بدین معنا که اگر جرمی ارتکاب پیدا کرد معاون قبل یا در هنگام وقوع جرم مرتکب را تحریک یا ترغیب ... کرده باشد. در غیر اینصورت جرم معاونت واقع نشده است.
مطلب دیگری که در اثبات معاونت حتما باید مورد توجه قرار گیرد تاثیر رفتار معاون در وقوع جرم باشد. و جرمی که واقع می شود همان فعلی باشد که معاون قصد وقوع آن را داشته است.
مجازات معاونت در جرم:
طبق ماده 127 قانون مجازات اسلامی که مقرر داشته:
در صورتی که در شرع یا قانون، مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد، مجازات وی به شرح زیر است: الف- در جرائمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است، حبس تعزیری درجه دو یا سه
ب- در سرقت حدی و قطع عمدی عضو، حبس تعزیری درجه پنج یا شش
پ- در جرائمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش
ت- در جرائم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی
تبصره 1- در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال، انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار، شش و هفت است
. تبصره 2- در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود، مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم، مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.
نکته: برای اطلاعات کامل در مورد درجه مجازات ها در این مبحث می توانید با وکیل متخصص در زمینه کیفری در سایت ما تماس گرفته و مشاوره بگیرید.
نکته: معاونت در جرمی که مرتکب آن فرد نابالغ باشد طبق ماده 128 قانون مجازات اسلامی به حداکثر مجازات معاونت در همان جرم محکوم خواهد شد.
همچنین هرگاه در ارتکاب رفتار مجرمانه، مرتکب به جهتی از جهات شخصی مانند صغر و جنون (رافع مسیولیت)، قابل تعقیب نباشد یا تعقیب یا اجرای مجازات او به جهتی از این جهات، موقوف گردد (مانند اینکه شخص مرتکب فوت کند) تأثیری در تعقیب و مجازات معاون جرم ندارد.
چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟
جرم معاونت به صورت گسترده جرم انگاری شده است یعنی برای اثبات این جرم و یا برایت متهم معاونت در جرم می بایست با وکیل متخصص در دفاع از دعاوی کیفری مشاوره نمود، بنابراین پیشنهاد ما تماس با وکیل
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مجازات جرم معاونت و نحوه ی رسیدگی به آن ، جهت دریافت مشاوره با شماره های زیر تماس حاصل فرمائید:
86120774-86122587