تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
هتک حرمت منزل یا مسکن اشخاص توسط مقامات و مامورین دولتی

هتک حرمت منزل و مسکن افراد توسط مقامات و مامورین دولتی

داشتن مسکن متناسب با نیاز ،حق هر فرد و خانواده ایرانی است.دولت موظف است با رعایت الویت برای آنها که نیازمند ترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه ی اجرای این اصل را فراهم کند.

یکی از حقوقی که انسان ها باید از آن برخوردار باشند حفظ و مصون ماندن مسکن و منزل آنها از هرگونه تعرض و تجاوز است.هتک حرمت منزل و مسکن افراد توسط مقامات و مامورین دولتی یکی از مسائلی است که در این مقاله سعی داریم به تفسیر به آن بپردازیم.

هتک حرمت منازل به چه معناست؟

هتک حرمت در لغت به معنای بی اعتبار و رسوا کردن افراد است. منزل مجنی علیه فرقی نمی کند که مالک باشد یا مستاجر،دائمی باشد یا موقت،از چه جنسی باشد اعم از گلی،خشتی یا حتی چادر و موارد دیگر ؛ورود غیر مجاز به آن جرم تلقی شده و دارای تعقیب و مجازات کیفری است.

محفوظ ماندن منازل ، باعث در امان بودن تمامیت جسمانی فرد می شود، به‌ صورتی که امنیت جانی و مالی فرد، وقتی تأمین می شود که منزل شخصی از تجاوز و دست درازی محفوظ باشد. کسی حق ندارد فارق از کسب اذن از صاحب خانه وارد خانه وی شود یا منزل او را فارق از اذن مقامات قضایی و فارق از انجام تشریفات قانونی مورد کاوش و بازرسی قرار دهد.و درصورت انجام این عمل مرتکب جرم هتک حرمت منزل افراد شده است.

 

هتک حرمت منزل توسط مامورین دولتی

اصل بیست و دوم قانون اساسی در این باره اشعار می دارد:

حیثیت،جان،مال،حقوق،مسکن وشغل اشخاص از تعرض مصون است،مگر در مواردی که قانون تجویز کند.

ماده ی 580قانون تعزیرات بیان می دارد:هر یک از مستخدمین و مامورین قضایی و غیر قضایی با کسی که خدمت دولتی به او ارجاع شده باشد،بدون ترتیب قانونی،به منزل کسی بدون اجازه و رضای صاحب منزل داخل شود،به حبس از یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

در نتیجه کسانی که حتی جزو مستخدمین دولت و قضایی باشند اگر بدون اجازه و دستور مقام قضایی وارد حریم شخصی دیگران شوند یا اگر موظف به اطاعت از دستور آمر خود باشند و آن آمر صلاحیتی در رابطه با چنین دستوری نداشته باشد به موجب انجام جرم هتک حرمت منزل افراد مجازات خواهد شد.

طبق انتهای ماده ی 580به مامور اجازه داده است با اثبات این که(به امر یکی از روسای خود که صلاحیت حکم را داشته است مکره به اطلاعت او بوده اقدام کرده است)از مسئولیت کیفری بگریزد(که در این صورت مجازات مزبور در حق آمر اجرا خواهد شد.)

 

هتک حرمت منزل افراد در حوادث بحرانی

اجازه ی ورود و تفتیش آن به ماموران دولتی در موارد فورس ماژور یا قوه ی قاهره(مثل سیل و آتش سوزی و زلزله)داده می شود که در چنین شرایطی ماموران امداد،حسب وظیفه ی خود،برای کمک رسانی وارد منازل اشخاص می شوند.

 

نکته: اگر مرتکب یا آمر در صورتی که سبب وقوع جرم دیگری مثل توهین،ضرب و جرح و... هم شود به مجازات آن جرایم محکوم می شود و چنانچه ورود به منزل غیر را در شب انجام داده باشد به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

 

شروع به ارتکاب جرم هتک حرمت منازل

در قانون ایران مقرر کرده است که برای تحقق جرم ورود غیر قانونی  و هتک حرمت منازل افراد ،باید ورود موثر و اساسی باشد یعنی اگر مجرم روی دیوار دستگیر شود یا مثلا قسمتی از بدن شخص وارد شود می توان آن را به جرایم دیگر شروع به ارتکاب جرم مورد تعقیب و مجازات قرار داد و ماده ی 691قانون تعزیرات چنین اشعار دارد:

هر کس به قهر و غلبه داخل ملکی شود که در تصرف دیگری است،اعم از آن که محصور باشد یا نباشد ، یا در ابتدای ورود به قهر و غلبه نبوده ولی بعد از اخطار متصرف به قهر و غلبه مانده باشد،علاوه بر رفع تجاوز ،حسب مورد به یک تا شش ماه حبس محکوم می شود و در انتهای ماده ی 694 اصلاحی سال1399 مجازات مرتکبانی که دونفر یا بیشتر بوده و لاقل یکی از آنها حامل سلاح باشد به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم می‌شوند.

نکته:منظور از سلاح در این بخش از ماده،اعم از سرد یا گرم ،ظاهر یا مخفی و پر یا خالی است ولی سلاح های بدلی و تقلبی را در بر نمی گیرد.

 

بیشتر بدانید:نکاتی برای برخورد با سارقین منازل

 

شرایط ارتکاب جرم هتک حرمت منزل افراد

1_ رضایت یا اذنی از سوی متصرف مالک به غیر داده نشده باشد، لذا رضایت اعم از اذن و اجازه می باشد.

2_ وارد شدن به خانه بایستی از سوی فرد حقیقی انجام گیرد که ورود اعم از این است که از راه متعارف مثل در، یا غیر متعارف مثل از روی دیوار بالکن، پنجره و غیره صورت گیرد

3_ ارتکاب این جرم از سوی کارمندان دولت یا اشخاص عادی میتواند صورت گیرد

چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟

در دنیای امروزه کمتر کسی پیدا می شود که درگیر پرونده های حقوقی و کیفری نشده و با جرم و مجازات های آن سر و کار نداشته باشد. انتخاب بهترین وکیل امروزه یکی از مشکلات عدیده مردم است. اولین قدم در هر پرونده قضایی پیدا کردن یک وکیل خوب و حرفه ای است تا بتواند ما را در روند دادرسی پرونده در کمترین زمان با بالاترین سرعت ممکن یاری نماید.

 

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هتک حرمت منزل افراد  دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

86120774

86122587

 

تعداد بازدید صفحه : 743
سئوالات خود را در مورد هتک حرمت منزل یا مسکن اشخاص توسط مقامات و مامورین دولتی بپرسید :
CAPTCHA
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح