تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
مجازات جرم نشر اکاذیب

مجازات جرم نشر اکاذیب

حمایت از حیثیت و آبروی افراد یکی از رسالت های مهم هر حاکمیت می باشد.و یکی از اهداف مهم حقوق کیفری این است که در تحقق این رسالت مهم به دولت کمک می کند.

جرم نشر اکاذیب صرفا به معنی توهین و استفاده از الفاظ رکیک نیست بلکه خلق اخباری دروغین راجع به یک شخص است مثلا کاندیدی در رقابت برای رئیس جمهوری در رابطه با رقیب خود اخبار کذبی همچون داشتن زن دوم را به آن نسبت دهد و باعث  فریب اذهان عمومی شود.

مجازات جزم نشر اکاذیب

در این رابطه ماده ی 698قانون تعزیرات اصلاحی سال1399 چنین اشعار می دارد:

هر کس به قصد اِضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به و‌سیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هرگونه او‌راق چاپی یا خطی با امضاء یا بدو‌ن امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را بر خلاف حقیقت رأساً یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به‌ نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر و‌ارد شود یا نه علاو‌ه‌ بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از یک ماه تا یک سال و یا شلاق تا 74ضَربه محکوم شود.
 
همچنین برای تحقق جرم اظهار یا نشر اکاذیب ،علاوه بر لزوم دروغ بودن مطالب مطرح شده باید این کار به وسیله  ی نامه،شکوائیه،مراسله،عریضه،گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا یا به عنوان نقل قول صریح یا ضمنی از شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی صورت گیرد.
 

 

منظور از اکاذیب چیست؟

نکته ی قابل توجه این است که اکاذیب هر چند در ماده ی مذکور به کلمه ی جمع گفته شده ولی منظور نوع  آن بوده است و بر حسب عرف و تبادر به یک عمل هم صدق می کند و اگر کسی یک فقره امر کذب و امر خلاف حقیقت را هم به نحو مقرر در آن ماده به کسی نسبت دهد قابل تعقیب است.

 

پرسش: آیا جرم نشر اکاذیب از جمله جرائم قابل گذشت است یا غیر قابل گذشت؟

پاسخ: جرم نشر اکاذیب ،جرمی مطلق است و تحقق ضرر برای شمول آن لازم نیست و از جرایم قابل گذشت است.

 

مطلق بودن جرم نشر اکاذیب

اظهار اکاذیب جرم مطلق بوده و تحقق آن موکول به وقوع نتیجه ضرر یا تشویش نیست.قانونگذار در متن ماده 698 به این نکته تصریح كرده است كه « ... اعم از اینكه از طریق مزبور به نحوی از انحا ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه ... » به همین جهت سوء نیت خاص در این جرم منقضی است. البته در كنار آن اظهار اكاذیب مقید به وسیله است و قانونگذار تصریح می‌كند كه «...به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار کند...».

 

بیشتر بدانید:مجازات جرم افترا

 

اعاده حیثیت چیست؟

بر اساس اصلی در قانون اساسی،جان،مال،آبرو و حیثیت افراد باید از تعرض مصون باشد و نباید به آبرو،اعتبار و حیثیت افراد لطمه ای وارد و آن را پایمال کرد ادعای شرف یا همان اعاده ی حیثیت یعنی شخصی با قصد ضرر رساندن به دیگری علیه او شکایتی مطرح کند اما نتواند آن موضوع را در دادگاه ثابت کند و موجب هتک حیثیت شخص متهم نیز می شود.

 

شخص متهم می تواند اقدام به طرح دعوای افتراء یا جرم نشر اکاذیب کند که در اصطلاح عامیانه به آن اعاده ی حیثیت می گویند.

 

مرجع صالح برای رسیدگی به جرم نشر اکاذیب

جرم نشر اکاذیب، با توجه به محل وقوع جرم، در صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم، قابل رسیدگی و طرح شکایت می‌باشد. جرم نشر اکاذیب به عنوان جرم مطبوعاتی، در محل انتشار نشریه مورد شکایت، و جرم نشر اکاذیب رایانه‌ای در دادسرای جرایم رایانه‌ای در تهران و شهرستان‌هایی که دارای دادسرای جرایم رایانه‌ای می‌باشند قابل شکایت است و در شهرهایی که دادسرای جرایم رایانه‌ای که در آن‌ها آغاز به کار ننموده است، در دادسرای عمومی و انقلاب قابل طرح است.
 

چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟

از آنجا که در پرونده های جرم نشر اکاذیب ، تخصص و تجربه معیار و ملاک بسیار مهمی در تعیین سرنوشت پرونده است، یک وکیل خوب و حرفه با توجه به راهکار ها و دانشی که نسبت به قوانین دارد می تواند شما را در تسریع روند پرونده یاری نماید تا در کمترین زمان و بالاترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مجازات جرم نشر اکاذیب و دریافت مشاوره حقوقی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید:

86120774

86122587

 

تعداد بازدید صفحه : 549
سئوالات خود را در مورد مجازات جرم نشر اکاذیب بپرسید :
CAPTCHA
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح