تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
مراجع رسیدگی دادگاه کیفری1

صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفری 1

در زندگی روزمره ممکن است اتفاقات نابهنجاری رخ دهد که مارا ملزم کند به مراجع قضایی مراجعه کنیم.

یکی از مهم ترین مسائلی که باید بدانیم این است که در هنگام بروز چنین پیشامدهایی،به کدام دادگاه ها مراجعه کنیم و دعوی خود را مطرح کنیم. اگر دعوی کیفری باشد باید طبیعتا در دادسراهای کیفری مطرح شود و یکی از مراجع کیفری ،دادگاه کیفری یک است.

دادگاه کیفری یک

دادگاه کیفری یک یکی از دادگاه های عمومی است که صلاحیت رسیدگی به جرایم خاصی که در قانون استثناعن در اختیارش قرار داده است را داراست.به عبارت دیگر دادگاه کیفری یک را شعبه تخصصی دادگاه کیفری دو می توان دانست؛همچنین تخصصی بودن صلاحیت ،در واقع یک نوع تقسیم کار داخلی میان دادگاه ها با صلاحیت ذاتی واحد است.

 

ساختار دادگاه کیفری یک

در دادگاه کیفری یک نظام تعدد قاضی حاکم است تا با توجه به اهمیت جرائمی که در این دادگاه مورد رسیدگی قرار می گیرد،از فواید آن نیز استفاده شود؛به این صورت که تعدد قاضی موجب همفکری قضات در مورد پرونده ها شده و از احتمال خطا در تصمیم گیری می کاهد،و هم موجب افزایش تضمین بی طرفی قضات در رسیدگی ها  شده و زمینه را برای دادرسی منصفانه فراهم می کند.

در این دادگاه،تعداد قضات اصولا باید سه نفر باشدبه صورت یک رئیس و دو مستشار اما به لحاظ کمبود نیروی انسانی و عدم تعیین قاضی سوم،یا به لحاظ معذورت قانونی وعدم حضور قاضی سوم در روزی معین ،تشکیل جلسه و رسیدگی با حضور دو قاضی(رئیس و مستشار یا دو مستشار)معتبر است.

 

دادگاه کیفری دو

مراجع عمومی مراجعی هستند که اصولا صلاحیت رسیدگی به تمام جرائم را دارند مگر جرائمی که استثناعن در صلاحیت دادگاه دیگری قرار گرفته است.

 

دادگاه کیفری دو صلاحیت عام رسیدگی به تمامی جرائم را داراست بجز در مواردی که قانون،صلاحیت رسیدگی را در اختیار مرجع دیگری قرار داده باشد.
 

بیشتر بدانید:صلاحیت رسیدگی دادگاه کیفری دو

 

محل تشکیل دادگاه کیفری یک

محل تشکیل دادگاه کیفری یک ،مرکز استان است ولی به تشخیص رئیس قوه قضائیه در حوزه ی قضائی شهرستان هم ممکن است تشکیل شود.

اما در شهرهایی که دادگاه کیفری یک تشکیل نشده باشد،جرائم در صلاحیت آن دادگاه کیفری یک نزدیک به محل وقوع جرم است.

 

صلاحیت دادگاه کیفری یک

طبق ماده ی 302قانون آیین دادرسی کیفری جرائمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است و رسیدگی می شود به شرح ذیل است:

الف)جرائم موجب مجازات سلب حیات

ب)جرائم موجب مجازات حبس ابد

ج)جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن

د)جرائم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر

ه)جرائم سیاسی و مطبوعاتی

چند نکته مهم در مورد صلاحیت دادگاه کیفری یک:

1)در سلب حیات فرقی نمی کند در مقام قصاص نفس باشد مثل قصاص برای کشتن مجنی علیه یا در مقام اعدام مثل مجازات برای تجاوز به عنف باشد،مهم هدف اولیه سلب حیات مرتکب است.

2)در قسمت سوم قطع عضو،غیر از قصاص عضو است و مجازات محاربه و سرقت حدی است و در این بند در موارد قصاص عضو منظور جرایمی است که دیه ی آن معادل نصف دیه ی کامل مجنی علیه یا بیشتر داشته باشد.

3)در قسمت پنجم منظور از جرائم مطبوعاتی جرائمی است که به وسیله ی درج خبر،مقاله یا گزارش در مطبوعات صورت می گیرد.

همچنین طبق ماده ی 1قانون مطبوعات مصوب 1364مطبوعات در این قانون عبارت اند از نشریاتی که به طور منظم با نام ثابت و تاریخ و شماره و ردیف در زمینه های گوناگون هنری ،انتقادی ،اجتماعی،سیاسی،اقتصادی،کشاورزی،فرهنگی،دینی،علمی،فنی،نظامی،هنری،ورزشی،و نظایر اینها منتشر می شود.همچنین نشریات الکترونیکی و خبرگزاری های داخلی مشمول این قانون هستند و در تعریف نشریه الکترونیکی منظور سامانه ای است که به طور مسترد در محیط های دیجیتال انواع خبر،تحلیل،مصاحبه و گزارشی را منتشر می نماید و خبرگزاری داخلی را موسسه ای خبری دانسته که در زمینه ی جمع آوری ،پردازش و انتشار خبر ،تحلیل،مصاحبه و کزارش فعالیت می کند.

مقایسه صلاحیت دادگاه کیفری یک با دادگاه های دیگر

چنانچه جرمی به اعتبار یکی از بندهای ماده ی 302قانون آیین دادرسی کیفری در دادگاه کیفری یک مطرح گردد و دادگاه پس از رسیدگی و تحقیقات کافی و ختم دادرسی تشخیص دهد عمل ارتکابی عنوان دیگری دارد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو است،دادگاه کیفری یک به این جرم رسیدگی و حکم مقتضی صادر می نماید.

یعنی اگر جرمی در صلاحیت دادگاه کیفری دو باشد و ارسال کنند به دادگاه کیفری یک می تواند آن را بررسی کند ولی دادگاه کیفری دو نمی تواند همان جرم که متعلق به دادگاه کیفری یک است را بررسی کند.

اگر شخص متهم مرتکب دو جرم شود،یکی در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دیگری در صلاحیت دادگاه کیفری دو و یا اطفال و نوجوانان،به تمامی اتهامات او در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود.

 

تفاوت دادگاه کیفری یک با دادگاه کیفری دو

تفاوت اصلی دادگاه کیفری یک با دادگاه کیفری دو در جرائمی که به آنها رسیدگی می کنند. در دادگاه کیفری یک به جرائمی سنگین تر با مجازات های مشخص کع از حساسیت بالاتری برخوردار است و در دادگاه کیفری دو به جرائمی که از حساسیت به پایین تری نسبت به جرائم دیگر برخوردار است رسیدگی می‌شود و به دلیل همین تفاوت مهم است که در دادگاه کیفری دو ،جلسه با یک قاضی و در دادگاه کیفری یک با چند قاضی به دلیل دقت در رای  تشکیل می شود

 

چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟

دادگاه کیفری یک یکی  از دادگاه های اختصاصی است زیرا به موجب قانون فقط صلاحیت رسیدگی به جرائم خاصی را دارد.از آن جایی که دعوی کیفری یا حقوقی در رابطه با هر موضوعی معمولا تنها یک بار قابل طرح است مگر مواردی که از این قاعده مستثنی هستند لذا با کسب اطلاعات کافی و مشاوره با یک وکیل خوب و حرفه ای شما می توانید از اتلاف وقت در دادگاه ها جلوگیری و در کمترین زمان و بالا ترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.

جهت اطلاعات بیشتر در رابطه با صلاحیت دادگاه کیفری یک و دریافت مشاوره با شماره های زیر تماس حاصل فرمائید:

86120774

86122587

 

تعداد بازدید صفحه : 719
سئوالات خود را در مورد مراجع رسیدگی دادگاه کیفری1 بپرسید :
CAPTCHA
سمیه در تاریخ سه شنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۰ :
خیلی خوب بود
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح