پابند الکترونیکی یکی از روشهای تکنولوژی در سیستم قضایی است که هدف آن کنترل و تحت نظر قراردادن مجرم / محکوم در فضای داخل یا خارج از زندان می باشد. (استفاده از پابند الکترونیکی در محیط زندان، در دوره های مهارت آموزی، زمان مرخصی، در زمان آزادی مشروط و..)
برای اینکه بتوان از پابند الکترونیک استفاده کرد مجرم / محکوم باید شرایط مخصوص اخذ دریافت پابند الکترونیکی را داشته باشد که این شرایط در قانون تصریح شده است که در ذیل به آنها میپردارزیم.
ماده 62 قانون مجازات اسلامی اینطور بیان میدارد که در جرائم تعزیری از درجه پنج تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی، محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه (سیستم های الکترونیکی) قرار دهد
تبصره: دادگاه در صورت لزوم میتواند محکوم را تابع تدابیر نظارتی یا دستورهای ذکر شده در تعویق مراقبتی(ماده 43 قانون مجازات اسلامی) قرار دهد
بنابراین حداکثر مجازات تعیین شده باید 5 سال باشد و حداکثر جزای نقدی تعیین شده نیز 18 میلیون تومان. درغیر این صورت امکان پذیرش درخواست زندانی برای استفاده از طرح پابند الکترونیکی مورد موافقت قرار نمی گیرد.
لازم به ذکر است در جرائم حدود، قصاص، دیات استفاده از پابند الکترونیکی مجاز نمیباشد
در جرائم درجه دو تا چهار تعزیری در صورتی مجاز به استفاده از پابند الکترونیکی میباشند که یک چهارم از مدت حبس خود را سپری کرده باشند اما در جرائم تعزیری درجه پنج تا هشت مستلزم تشریفات این قاعده (گذراندن یک چهارم از حبس ) نمیباشد.
مجرم / محکوم باید پشیمانی و ندامت خود را از باب ارتکاب جرم اعلام نماید و نسبت به جبران خسارت طرف مقابل و اخذ رضایت از وی اهتمام ورزد.
همچنین طبق ماده 553 و 554 قانون آیین دادرسی کیفری، قاضی اجرای احکام کیفری فقط در جرائم مشمول نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه های الکترونیکی میتواند پس از وصول گزارش شورای طبقه بندی زندان و نظریه مددکاران اجتماعی معاونت اجرای احکام کیفری نسبت به پیشنهاد اجرای نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه های الکترونیکی (پابند الکترونیک) به دادگاه صادره کننده حکم قطعی اقدام نماید و پس از موافقت دادگاه، با اخذ تامین مناسب دستور اجرای تصمیم دادگاه را صادر و مراتب را به زندان اعلام نماید. بنابراین مجرم / محکوم برای اخذ پابند الکترونیک علاوه بر داشتن شرایط مصرح در قانون باید درخواست خود را به وکیل یا مددکار زندان ارائه کندکه نشان دهنده اعلام رضایت وی مبنی بر اینکه دوران حبس یا ادامه دوران حبس را با استفاده از پابند الکترونیک در محدوده مشخص (محدوده تعیین شده) میگذراند
طبق ماده 9 آیین نامه اجرایی مراقبتهای الکترونیکی مجرم / محکوم پس از اخذ وثیقه جهت جبران خسارت به تجهیزات و اجرای تعهدات مربوطه (در صورت ورود خسارت، میزان خسارت توسط کارشناس تعیین و از محل وثیقه اخذ میگردد) آموزشھای لازم جهت نصب و استفاده به او داده میشود.
لازم به ذکر است در صورت شرایط اضطراری که خروج مجرم / محکوم از محدوده مراقبتی لازم میباشد، میبایست از مرکز کسب تکلیف کرده و در غیر اینصورت پس از رفع شرایط فورس موظف است فوراً مراتب را به مرکز اعلام کند.
نکته ای که ذهن این دسته از افراد را به خود جلب کرده این است که آنها با استفاده از پابند الکترونیکی میتوانند به حمام یا استخر بروند و این موضع باعث خرابی یا اشکال در دستگاه نمیگردد که در پاسخ باید خاطر نشان کرد پابند الکترونیک قابلیت سیستم ضدآب دارد به همین دلیل افرار بدون نگرانی میتوانند از آن استفاده کنند.
باتری به کار رفته در پابند الکترونیکی باید به نوعی باشد که تا مدت زمان طولانی شارژ را نگهداری کند به همین جهت پابند الکترونیک قادر است پس از 72 ساعت شارژ و تا یک سال شارژ باتری خود را نگه دارد با این وجود اشخاصی که از پابند الکترونیکی استفاده میکنند باید در بازه زمانی مشخص به زندان مراجعه و شارژ باتری پابند آنها بررسی گردد.
اخذ پابند الکترونیک مستلزم هزینه میباشد که به تشخیص سازمان در صورت عدم توانایی مجرم/ محکوم در پرداخت تمام یا بخشی از هزینه پابند الکترونیک در حدود اعتبارات و منابع مالی سازمان از پرداخت معاف میگردند.
شما میتوانیدجهت مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره های 86122587-021، 86120774-021، 09124464865 تماس حاصل فرمایید.