دستور تخلیه
در موارد اجاره املاک غیرتجاری و اماکن تجاری بدون حق کسب و پیشه و سرقفلی در صورت وجود چند شرط در قرارداد اجاره، موجر می تواند بدون نیاز به طرح دعوای تخلیه در دادگاه و صرفاً با تقدیم دادخواست تخلیه و صدور دستور تخلیه توسط شورای حل اختلاف ملک خود را تخلیه کند.
دستور تخلیه بدون تشکیل جلسه رسیدگی و خارج از نوبت و فوری رسیدگی و صادر می شود و قابل اعتراض و تجدید نظر خواهی نیست. برای اینکه بتوان از مزیت دستور تخلیه استفاده کرد باید شرایط ذیل جمع باشد
1-قرارداد اجاره مربوط به املاک غیر تجاری یا املاک تجاری فاقد سرقفلی یا حق کسب و پیشه باشد.
2-در قرارداد مدت اجاره قید شده باشد.
3-قرارداد اجاره در دو نسخه تنظیم و امضا شده باشد.
4-دو شاهد ذیل قرارداد اجاره را امضا کرده باشند.
5-مدت اجاره پایان یافته باشد
مرجع صالح برای رسیدگی
مرجع صالح برای رسیدگی به امور تخلیه در قراردادهای اجاره اعم از عادی و رسمی که مربوط به اماکن غیرتجاری و اماکن تجاری که حق کسب و پیشه و سرقفلی ندارند شورای حل اختلاف محل وقوع ملک است البته در مورد قراردادهای اجاره رسمی می توان تخلیه ملک را از طریق اداره اجرای ثبت نیز پیگیری کرد لازم به ذکر است تخلیه اماکن تجاری مشمول قانون روابط موجر و مستاجر سال 56 در صلاحیت شورای حل اختلاف نیست و دادگاه حقوقی صالح به رسیدگی تخلیه این اماکن است.
نحوه اجرای رای
اجرای دستور تخلیه ی صادر شده توسط مقام قضایی نیاز به صدور اجرائیه ندارد و توسط مامور ابلاغ اجرا می شود مامور مکلف است دستور تخلیه را ظرف 24 ساعت به شخص مستاجر ابلاغ و در نسخه ثانی رسید دریافت کند و در صورت امتناع مستاجر از دادن رسید مراتب را در ابلاغ نامه قید و ظرف سه روز نسبت به اجرای مفاد دستور اقدام کند.
چنانچه موجر مبلغی را به عنوان ودیعه یا قرض الحسنه از مستاجر دریافت کرده باشد و یا سند تعهدآوری را موجر به عنوان تضمین از مستاجر گرفته باشد اجرای دستور تخلیه منوط به تودیع و سپردن وجه و یا سند تعهد نزد اجرای احکام است.
در مورد اسناد رسمی اجاره درخواست صدوراجرائیه جهت تخلیه مورد اجاره از دفترخانه تنظیم کننده سند به عمل می آید. سردفتر پس از احراز هویت و صلاحیت درخواست کننده اوراق اجرائیه را ظرف 24 ساعت در سه نسخه با قید تخلیه عین مستاجره تهیه و جهت اقدام به دایره اجرای اسناد رسمی ثبت محل ارسال می کند.
چند نکته
1-اگر موجر مدعی ورود خسارت به ملک خود باشد یا طلبی از بابت آب برق گاز و... داشته باشد باید نسبت به طرح دعوای مطالبه ضرروزیان یا بدهی های مذکور اقدام و گواهی دفتر شعبه دادگاهی که دعوا در آن مطرح است را به دایره اجرای تحویل دهد تا از تحویل مبلغ ودیعه به میزان مورد ادعا به مستاجر خودداری شود.
2-اگر مستاجر به عنوان تضمین تخلیه و یا تضمین پرداخت اجاره چک یا سندی به موجر داده باشد و این موضوع در قرارداداجاره ذکر شده باشد در زمان تخلیه ملک این اسناد باید به مستاجر یا اجرای احکام تحویل داده شود در غیر این صورت ملک تخلیه نمی شود البته اگر چک به سرقت رفته باشد یا مفقود شده باشد موجر می باید حکمی مبنی بر مفقود شده یا به سرقت رفتن چک از دادگاه صالح اخذ کند .
3-اگر در دستور تخلیه اشتباهی رخ داده باشداز آن جا که دستور تخلیه یک دستور اداری است مرجع صادر کننده دستور می تواند از دستور خود عدول کند و نیاز به ارجاع امر به مرجع بالاتر نیست.
4-ذیل قرارداد اجاره امضای دو نفر شاهد الزامی است و صرف حضور چند شاهد در زمان انعقاد قرارداد کفایت نمی کند اما برای تمدید قرارداد اجاره نیازی به دو نفر شاهد نیست و تمدید قرارداد بدون شاهد همان آثار قرارداد اولیه را دارد.
بیشتر بدانید: ایفای تعهدات چیست؟
شما میتوانیدجهت مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره های 86122587-021، 86120774-021، 09124464865 تماس حاصل فرمایید