تماس مستقیم با وکیل
09124464865
تماس با وکیل : 09124464865
امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳
عبــاس آباد ، خیــابــان علـی اکـبــری
کــوچه فــرهاد ، پلاک 24 ، واحــد 7
قصور و تخلف پزشکی

قصور و تخلف پزشکی

اخلاق پزشکی مجموعه ای از باید ها و نباید های حاکم بر حرفه ی طبابت است که برخاسته از موازین عام اخلاقی،حقوقی و موازین معتبر دانش پزشکی است.تخلف پزشکی به معنای تخطی از این موازین و قوانین است.

پزشکان از نظر قانونی مسئول خطای خود هستند ،بنابراین اگر پزشکی براساس غفلت،نداشتن مهارت،سهل انگاری و....مرتکب خطا و خسارت دیدن دیگران شود باید آن ضرر و خسارت را جبران نماید و اگر مرتکب تخلف پزشکی شود باید کیفر شود.

عوارض جانبی در قصور پزشکی

عوارض جانبی اگر جزء عوارض پذیرفته شده و ملازم با مراحل مذکور به هنگام تشخیص یا درمان نباشد و در مورد آنها از بیمار رضایت و برائت آگاهانه اخذ نشده باشد،قصورپزشکی تلقی می گردد.

پزشک هنگامی مرتکب قصور می گردد که شرایط زیر برقرار باشد:

1_پزشک مسئول درمان بیمار باشد؛یعنی وظیفه مراقبت و درمان بیمار را بر عهده گرفته باشد.

2_پزشک در انجام وظیفه خود تخطی کرده باشد یعنی ترک فعل لازم یا انجام فعل ممنوع.

3_تخطی از وظیفه پزشک سبب آسیب جسمانی یا روانی بیمار شده باشد.

 

چند مورد از موارد تخطی پزشکی

1_عدم رعایت اقدامات استاندارد طبی

2_عدم تشخیص درست به دلیل عدم معاینه یا نگرفتن شرح حال کامل از بیمار

3_خطرهای درمان،یعنی به عنوان مثال شکستن سرسوزن هنگام تزریق به بیمار

4_اشکال در ارتباط با سایر همکاران پزشک

5_عدم معاینه مجدد بیمار به علت اهمال یا فراموشی

6_بازگو نکردن حقایق به بیمار

7_نقص و تنظیم گزارش های پزشک

8_قصور جنایی ،شامل بی احتیاطی واضح پزشک و فوت یا صدمه ی شدید بیمار

 

مسئولیت پزشکان

الف)مسئولیت اخلاقی:بدین معنا که در صورت قصور از دیدگاه اخلاقی و انسانی در پیشگاه خداوند مسئول است.

ب)مسئولیت قانونی:مسئولیت قانونی که مسئولیت مدنی و جزایی پزشک را در برمی گیرد.

مسئولیت مدنی: هنگامی مطرح می گردد که در نتیجه اعمال پزشکان زیانی متوجه اشخاص حقیقی گردد که البته شخصا یا با توجه به بیمه ای که در برابر مسئولیت مدنی کرده اند با جبران ضرر و زیان به بیمار از طریق پرداخت پول امکان پذیر است.

در مسئولیت کیفری یا جزایی ضرر متوجه شخص نبوده و جامعه در مقابل این گونه اعمال متضرر شده است مثل اینکه پزشکی اقدام به سقط جنایی کند و زن در اثر سقط فوت کند که در این موقعیت هم شخص از نظر جنایی مسئول است همچنین پزشک در مقابل اولیاء دم و بستگان متوفیه مسئولیت مدنی دارد.

ج)مسئولیت انتظامی:در صورت تخطی از قوانین انتظامی مثل نظام پزشکی رخ دهد.

 

بیشتر بدانید:نرخ دیه اعضا و جوارح

 

انواع قصور پزشکی

الف)جرم عمدی که با سوء نیت همراه است و مجازات آن قصاص است.

ب)جرم غیر عمدی یا شبه عمد ؛در جرم غیر عمد اراده ی انجام آن کار را داری اما هدفت انجام آن جرم نباشد مثل پزشکی که اراده ی انجام عمل را دارد اما هدفش قطع عضو بیمار نیست و در جرایم شبه عمد نه هدف نه اراده ی انجام آن جرم راداری که در هر دو مجازات پرداخت دیه است.

ج)خطای محض بدون هیچ گونه سوء نیت و تقصیری  و پزشک قصد هیچ گونه جرمی را ندارد که مجازات آن دیه است.

 

تقصیر در پزشکی

طبق ماده ی 336قانون مجازات اسلامی تقصیر شامل بی مبالاتی ،بی احتیاطی،عدم مهارت و رعایت نکردن مقررات دولتی است.

الف)بی مبالاتی:شامل ترک فعلی است یعنی عملی باید انجام می گرفت ولی صورت نپذیرفته و جنبه ی منفی یا عدم انجام کار مطرح است.مثال:پزشکی که باید از بیمار نوار قلبی بگیرد ولی این کار را نمی کند.

ب)بی احتیاطی:فعلی انجام پذیرفته ولی پزشک توجه و دقت کافی یا مهارت کافی در آن نداشته مثال:جا گذاشتن وسایل پزشکی در شکم بیمار

ج)عدم مهارت:زمانی اتفاق می افتد که پزشک تبحر علمی و فنی لازم را برای انجام کار به خصوصی نداشته باشد؛عدم مهارت ممکن است از نوع عملی مانند تازه کار بودن و بی تجربگی یا علمی که حاکی از بی سوادی است باشد که در صورت عذر موجه ،رافع مسئولیت است و برای قصور پزشکی نیست.

د)عدم رعایت مقررات دولتی:یعنی عدم توجه به آئین نامه ها ،بخشنامه ها،دستورالعملهای مقامات اداری مافوق،نظام پزشکی،وزارت بهداشت و....مثل خودداری از پذیرش بیماران اورژانسی ؛همچنین از تبصره 3ماده ی 295قانون مجازات اسلامی مجموعه ای از قوانین و مقررات نیز در آیین نامه انتظامی نظام پزشکی جمهوری اسلامی درج شده که عدم رعایت آنها نیز قصور پزشکی تلقی می شود.

با توجه به موارد فوق که ذکر شد طبابت و پزشکی یکی از مهم ترین حرفه ها از ابتدای تاریخ بشر تا کنون بوده و مهم ترین خصیصه آن صداقت،دقت و ایمان بالا در مداوای بیماران است،که در صورت تخطی و تخلف پزشکی و اهمال هرگونه از انجام وظایف مجازات و پیگرد قانونی در پیش خواهد داشت.

 

مرجع صالح به رسیدگی جرم تخلفات پزشکی

1_نخستین مکان برای شکایت از تخلفات پزشکی ، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی است که مردم می‌توانند برای رسیدگی به مشکلات و پرونده‌های قضایی خود در رابطه با قصور و تخلفات پزشکی در هر سطحی به آنجا مراجعه کنند و از این طریق رسیدگی به ادعای خود را خواستار شوند.
 
2_دومین راهکار برای رسیدگی به جرم تخلفات پزشکی و شکایت از پزشکان،شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشت است.حدود صلاحیت ذاتی شورا‌های ویژه، رسیدگی و حل و فصل اختلافات اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر و نیز اختلافات جامعه پزشکی با سایر اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی است. محل استقرار شورا‌های ویژه حتی‌المقدور در مقر سازمان نظام پزشکی شهر مربوط یا نزدیکترین مکان به آنجا است.
 
3_سومین مرجع صالح رسیدگی به تخلفات پزشکی ،سازمان نظام پزشکی است که تخلفات اداری و انتظامی پزشکان را مورد رسیدگی قرار می‌دهد و نتیجه آن برخورد انتظامی با پزشک خواهد بود که طیف وسیعی از اقدامات از توبیخ کتبی تا لغو پروانه طبابت به شکل دائمی را در بر می گیرد.
 
4_در مواردی هم اشخاص در دادگاه انقلاب یا تعزیرات حکومتی نیز قابل محاکمه هستند بنابراین هرگاه شخصی بدون داشتن پروانه رسمی یا بدون پروانه از‌ وزارت بهداشت اقدام به طبابت کند، در دادگاه انقلاب محاکمه خواهد شد.

 

 
بیشتر بدانید:صلاحیت رسیدگی دادگاه انقلاب
 

چگونه بهترین وکیل را بشناسیم؟

گستردگی خدمات پزشکی باعث شده تعداد شکایت های طرح شده علیه پزشکان از طرف بیماران یا از طریق وکیل شکایت از پزشک نیز افزایش یابد. لذا سوالات متعددی در خصوص نحوه شکایت از پزشک، مراحل رسیدگی یا مرجع صالح برای شکایت از پزشک، نحوه گرفتن دیه از پزشک و یا سایر تخلفات انتظامی پزشکان به ذهن بزه دیدگان این حوزه مطرح می گردد..یک وکیل خوب و حرفه ای با توجه به راهکار ها و دانشی که نسبت به قوانین دارد می تواند شما را در تسریع روند پرونده یاری نماید تا در کمترین زمان و بالا ترین سرعت ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تخلف پزشکی و قصور پزشکی و دریافت مشاوره با شماره های زیر تماس حاصل فرمائید:

86120774

86122587

 

 

 

تعداد بازدید صفحه : 851
سئوالات خود را در مورد قصور و تخلف پزشکی بپرسید :
CAPTCHA
عسگری در تاریخ سه شنبه ۳۰ آذر ۱۴۰۰ :
واقعا عالی بود ممنون...
محمد مومن زاده | وکیل پایه یک دادگستری
وکیل پایه یک دادگستری درباره من خدمات وکالت مشاوره حقوقی ویدئو ها دانستنی های حقوقی اطلاعات مراجع قضایی پرسش و پاسخ بررسی یک پرونده
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به محمد مومن زاده می باشد .
طراحی سایت و سئو : ایران طراح